Jste zde

Domů » Řecká část

Svátky a oslavy na ostrově

Arcibiskup Makarios III.

Obyvatelé Kypru, ostatně jako snad všichni Řekové, milují pohostinnost, a tak se tady slaví opravdu po celý kalendářní rok ty nejrůznější svátky.
Nejprve je zapotřebí jmenovat náboženské svátky řecké pravoslavné církve, ačkoliv se na Kypru slaví i svátky římské církve. Ty se ale svým typem i vlastním průběhem od tamních prapůvodních tradic samozřejmě dost liší.

Tak je zde třeba Vánocům přisouzen o něco menší význam než u nás. Štědrý den bývá obvykle zcela normálním dnem, kdy tu probíhá obyčejný každodenní život. Na Kypru se ani dárky nedávají na Vánoce, ale až v období od 25. prosince do 1. ledna. Vánoční výzdoba je poměrně nevýznamná, ale místo toho se na Vánoce objevují na každém domě olivové ratolesti, jako symbol čistoty.

Ale kdo někdy zažil týden po našich velikonočních svátcích Velikonoce řecké, ten na to pravděpodobně již nikdy nezapomene. Na Kypru je zcela zřejmé, že je to největší svátek křesťanského světa. Svátky začínají na Velký pátek a vrcholí na Bílou sobotu, kdy se ve všech kostelech ve stejnou dobu konají mše. Velikonoční oslavy končí na velikonoční neděli, doprovázenou tradičními rodinnými setkáními u pochoutek na rožni.

Za vůbec nejvýznamnější státní svátek je považován 25. březen, "Den řecké nezávislosti", který se připomíná na památku začátku osvobozeneckého boje proti Turkům v roce 1821. Neméně významným dnem je 1. duben, kyperský národní svátek na památku počátku boje za svobodu proti Britům v roce 1955. Protože je tento den také výročím odboje, nesmí se tohoto dne nosit žádný červený oděv, jaký nosívají Turci.

A protože si cení své svobody především Řekové, 1. října se slaví "Den nezávislosti". Hrdost Řeků označuje také 28. říjen, kdy se oslavuje velký den kyperských Řeků, tzv. "velké historické Ne": 28. října 1940 totiž obdržel italský diktátor Mussolini jasné odmítnutí vstupu Řecka do druhé světové války.

Za svátky jsou též považovány jmeniny prvního kyperského prezidenta arcibiskupa Makariose III. dne 19. ledna i jeho výročí úmrtí 3. srpna každého roku. Radostná oslava se koná 24. ledna v klášteře Moní Áyios Neófytos, kde toho dne začínají celonárodní oslavy na počest tohoto světce.

Z velkého množství různých dalších svátků uveďme ještě třeba Svátek květin, jenž se slaví v květnu, a který je spojen s projížděním nádherně ozdobených aut po městech Larnaca, Limassol a Paphos, a který má své pradávné kořeny až v období starověku.

Geografie: 

Místo

Klášter Moní Áyios Neófytos 34° 50' 46.9968" N, 32° 26' 48.858" E
Location

Kypr na Facebooku