Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Svátek květin Anthestiria

Kyperský svátek květin Anthestiria

Ostrov Kypr vás okouzlí svou venkovskou krajinou a pestrými přírodními krásami opravdu po celý rok, ale na jaře je ostrov naprosto úchvatný. Roste zde více než 1700 druhů květin, z nichž přes 120 druhů je původních. Celý ostrov nabízí svým hostům od února do května voňavé a vizuální květinové zážitky. Při teplotách, které se tu pohybují již od března kolem 20 °C, se ostatně ani není čemu divit. Při pohledu na první orchideje v lednu budete mít pocit, jako byste se přestěhovali do jiného světa. Pokud přijedete na ostrov Kypr v polovině února, spatříte všude svěže zelené louky a kvetoucí mandlovníky.

Květinový festival Anthestiria přemění každoročně kyperská města doslova do moře barev a vůní. Festival má své kořeny v řecké mytologii. Barevná podívaná láká každý rok nejen mnoho Kypřanů, ale i návštěvníků z ciziny, kteří obdivují tuto nádheru a oslavují společně v ulicích.

Svátek květin Anthestiria byl oslavou ducha a květin už od dob starověku a představoval jakési znovuzrození přírody a člověka. Řekové pořádali každé čtyři roky v Aténách velikou slavnost na počest boha Dionýsa, jejíž součástí byl právě tento svátek. Dnes Kypřané slaví Slavnost květin v květnu, kdy pořádají slavnostní barevné přehlídky, které se konají každý rok v Limassolu, Larnace a v Nikósii.

Největší je ale festival ve městě květin, v Paphosu, kde je doprovázen slavnostními průvody a je mu věnována skutečně velká péče. Příroda a krajina na Kypru se nachází ve slavnostní náladě se svou květinovou výzdobou už v době od února do dubna, kdy rozkvetou růžové bramboříky ve skalnatém předhůří, v hustých křovinách a kolem Afroditiných lázní. Od března do dubna na určitých místech kolem Paphosu pak rozkvétají "opičí" orchideje.

Květiny vždy hrály v mytologii velkou roli. Legenda o Afroditě a Adonisovi byla spojována se sasankami, které již v březnu vytvářejí měkké koberce kolem starobylých antických ruin. Dříve se věřilo, že tyto červené druhy sasanek vyrostly z kapek Adonisovy krve, který zde byl zabit na lovu. Romantická legenda se ovšem váže i k původu bílých sasanek. Ty údajně vznikly od slz Afrodity, která želela smrti svého milence.

Kypr na Facebooku