Jste zde

Domů » Řecká část

Afroditiny lázně, 2. část

Kypr - pohled na mys Akamas z cesty vedoucí k Afroditiným lázním

Později se cesta až k Fontaně Amorosa stává poměrně monotónní záležitostí, ale vede alespoň podél malé a odlehlé písečné zátoky.

Fontana Amorosa není ani se svojí oblázkovou pláží žádnou velkolepou zátokou a dá se říci, že je to tak trochu zklamání. Ale, koneckonců dorazili jste přece až k samotnému cíli, k prameni lásky, k betonové vodní nádrži.

Člověk se diví, zda je tomu skutečně tak. Nicméně, podle legendy má tohle studené mokro (stejně jako v případě lázní Afroditiných) docela pozoruhodné vlastnosti: Ti, kdo se prý odtud napijí, omládnou a zkrásní a ještě se zamiluje tak nesmrtelně, stejně jako se kdysi zamilovala ona bohyně lásky, do toho nejlepšího možného člověka. Takže pozor na to a buďte opatrní!

Při cestě zpět od Afroditiných lázní můžete potkat ironického obyvatele nebo dalšího zvědavého turistu s otázkou "Zda vám to vůbec nějak pomohlo?".

Místní může také poukazovat na tu skutečnost (poněkud posměšně), že koupel (zakázaná!), resp. ochutnání tamní vody (v žádném případě se to nedoporučuje!) přinesly skutečně mladistvou krásu a sílu či alespoň štěstí v lásce.

Pokud se vydáte ještě dál, dojdete až k mysu Arnauti, jež se taktéž označuje jako mys Akamas. Je to geograficky ten vůbec nejzápadnější bod ostrova Kypr. Kousek před tímto severozápadním cípem ztroskotala kyperská loď k přepravě kontejnerů Agnello a její vrak tady ještě pořád můžete vidět, ale již se rozpadl na dvě části.

Trochu dále na východ se rozprostírají poněkud mělčí skály, kde se dá dobře opalovat. Na jihu mysu se vypínají pozoruhodná skaliska, ovšem nacházejí se příliš daleko v moři, než aby stálo za to se k nim vydat.

Až do nedávné doby se dalo po úzké silnici přejet z Afroditiných lázní až k místu Fontana Amorosa terénním vozidlem, nyní se ale po této úzké silničce jezdí pouze jednosměrně z Fontany Amorosa. Mys Arnauti a celý úsek pobřeží na severozápadě poloostrova Akamas je přístupný trajektovými loděmi z Polis nebo z Lakkí.

Geografie: 

Místo

Fontana Amorosa 35° 4' 57.8712" N, 32° 18' 25.038" E
Location

Kypr na Facebooku