Jste zde

Domů » Řecká část

Poloostrov Akamas

Poloostrov Akamas - východní pobřeží Kypru
Autor: Lesley Beever

Poloostrov Akamas, to je místo, kde se do sebe zamilovali Adonis a Afrodita. Chráněná přírodní rezervace na poloostrově se nachází severozápadním směrem od Pafosu a je prakticky nedotčenou oblastí s bohatou vegetací, historickou a kulturní tradicí.

Kolem 530 různých rostlinných druhů, což je třetina z celkového počtu rostlinných druhů na Kypru, doslova promění na jaře celý poloostrov na barevný kouzelný svět. Borovice, pinie a jalovce pokrývají drsný řetězec kopců po celém ostrově. V této oblasti lze pozorovat 186 druhů ptáků, 16 druhů motýlů a 20 různých druhů plazů, kteří zde žijí v přírodní rezervaci. Při okrajích přírodních stezek uvidíte cypřiše, eukalypty a jahodové stromy. Odpočinek a relaxaci na tomto kouzelném ostrově naleznete na téměř opuštěných, skalnatých nebo oblázkových plážích.

Kulturní bohatství této přírodní rezervace s jeho příběhy a mýty je staré skoro 3 000 let. Podle řecké legendy tady Afrodita, bohyně lásky, potkala Adonise. Adonis, který byl na lovu v Akamaském lese, zde hasil u jednoho pramene svou žízeň. V tom uviděl Afroditu plavat nahou v křišťálově čisté vodě v zálivu a když se jejich oči setkaly, zamilovali se do sebe, oslepeni krásou toho druhého. Podle legendy se tedy každý, kdo se napije vody z "pramene lásky" Fontana Amorosa, okamžitě zamiluje do prvního člověka, kterého poté uvidí.

Na výletu přes přírodní rezervaci Akamas můžete také spatřit i další kulturní památky tohoto ostrova. Objevíte zde například pozůstatky věže Regina, Pyrgos tis Rigainas, a Afroditiny lázně, které slibují po vykoupání věčné mládí a neodolatelnou krásu.

Kyperský poloostrov Akamas se západním pobřežím
Autor: Lesley Beever

Místo

Afroditiny lázně 35° 3' 22.932" N, 32° 20' 50.1216" E
Location

Kypr na Facebooku