Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Po stopách bohyně Afrodity

Pozůstatky Kitionu, ostrov Kypr

Kypr je také známý jako ostrov řecké bohyně lásky, Afrodity. Tradice této bohyně hrála významnou roli v dějinách a kultuře Kypru již od třetího tisíciletí před naším letopočtem. Kyperská organizace cestovního ruchu (CTO) nechala vybudovat "Kulturní Afroditinu naučnou stezku", jako součást strategického plánu rozvoje cestovního ruchu. Tato první tématická turistická trasa na ostrově spojuje všechna dobře označená místa na ostrově, připomínající bohyni Afroditu.

Pro lepší orientaci bylo na této cestě použito speciální logo, které identifikuje všechna zajímavá místa, jako jsou různé přírodní zajímavosti nebo muzea. Třemi klíčovými prvky celé trasy jsou - kulturní dědictví a archeologické naleziště Palaepafos v Kouklii, bývalé královské město Amathus nedaleko Limassolu a pozůstatky státu Kition nedaleko Larnaky.

První dílčí projekt byl realizován ve městech Larnaca a Ayia Napa. V této oblasti se nachází posvátné místo Kition, kde byla bohyně Afrodita ve 13. století př.n.l. patronkou pro získávání mědi, nejcennějšího pokladu na ostrově. Návštěvníci zde také naleznou informační centrum s bohatým materiálem informací o Afroditě.

Trasa vede také k Archeologickému muzeu a k Pieridovu muzeu v Larnace, kde můžete vidět, jaký význam mělo uctívání Afrodity v historii Kypru. Tato první část zasahuje až do Agia Napy, do Městského muzea a líčí bohyni jako patronku moře.
Také sama příroda ostrova je úzce spjata s Afroditou. Trasa vede např. i k solnému jezeru v Larnace a na mys Greco. Naučná stezka také ukazuje místa, kde byla Afrodita uctívána různými ceremoniemi.

Záliv s mysem Greco na ostrově Kypr

Místo

Amathus, Kypr 34° 42' 43.2468" N, 33° 8' 27.2976" E
Location

Kypr na Facebooku