Jste zde

Domů » Řecká část

Pissouri

Pissouri

Pissouri v západní části ostrova Kypr je vzdálené třicet kilometrů na západ od centra letoviska Limassol. Jeho hlavní část se nachází asi tři kilometry daleko od zátoky s názvem Cape Aspro, a je postavena na straně zeleného kopce. Obec má dvě odlišné části: Pissouri Village a Pissouri Bay. Celkem zde žije asi 1100 obyvatel, asi polovina z nich jsou Kypřané, zbytek cizinci, především Britové.

Ve obci je řada obchodů a mnoho taveren, restaurací a barů, kde vám naservírují jídla a nápoje výjimečné kvality.
V městečku se dochovala původní architektura a zůstala z velké části nezměněna. Je to jedinečně kouzelné místo pro pěší turisty, cyklisty i pro ty návštěvníky, kteří hledají jen klid. Život tady je tichý a klidný. Dlouhé procházky můžete podnikat v sousedství vinic a v kopcovitém vnitrozemí.

Najdete zde také jednu z bezpochyby nejúžasnějších písečných pláží na celém Kypru. V zátoce se nachází přístavní hráz, kdysi jedno z ústředních sběrných míst pro zdejší významnou pěstovanou plodinu – svatojánský chlebíček (rohovník obecný). Tato na živiny bohatá luštěnina se tu tradičně zpracovávala, ať již za čerstva nebo sušená, na šťávu, sirup a také na alkoholické nápoje. Region kolem obce je také proslulý svým pěstováním vína.

Oblast kolem obce, včetně solného jezera Akrotiri, je také skvělým místem pro dovolenou milovníků ptactva. Slaniska a rákosová pole v jeho okolí jsou hlavními odpočinkovými místy pro stěhovavé ptáky při jejich tahu z Arktidy do Egypta nebo do západní Asie. Asi 150 milionů ptáků a 300 ptačích druhů využívá tento středomořský ostrov k hnízdění. Stěhovaví ptáci se tu zastavují, aby se trochu zotavili po dlouhé celestě a načerpali nové síly k dalšímu letu.

Jeřábi zde např. přebývají obvykle pouze jednu noc, a sice v březnu a počátkem srpna. Velká hejna plameňáků dorazí na ostrov v době od prosince do dubna na solná jezera u města Larnaca a Akrotiri. Pro milovníky ptáků je jaro a podzim tím nejlepším časem, aby si zajistili svou dovolenou na třetím největším ostrově ve Středozemním moři.

Místo

Pissouri 34° 39' 59.724" N, 32° 42' 4.0104" E
Location

Kypr na Facebooku