Jste zde

Domů » Řecká část

Návštěva poloostrova Akamas, 2. část

Pobřeží poloostrova Akamas
Autor: cedricd

Ochránci přírody to ale mají na ostrově Kypr těžké. Realitní magnáti tady mají opravdu dlouhé prsty a jejich moc dosahuje až do vlády. Ovšem ekologům se přesto podařilo zabránit stavbám na té nejzápadnější straně tohoto kyperského poloostrova, takže tady dosud neuvidíte nějaká zastavěná místa.

Místní obyvatelé jsou většinovými vlastníky půdy a pozemků na poloostrově Akamas, a chtěli by tento svůj majetek prodat mnoha hoteliérům a realitním společnostem za pěkné peníze, ovšem v současné době jim to zákon naštěstí nedovoluje.

Jako malé odškodnění obdrželi finanční prostředky na rozvoj svých vesnic a přetváření svých usedlostí ve střediska agroturistiky. Proto je zde k pronájmu opravdu celá řada starých vesnických domků pro ubytování turistů, představující jakési místní venkovské hotely.

Ve dvou z těchto malých obcí objevíme i malá muzea, kde se můžeme něco dozvědět o dřívějším životě místního obyvatelstva. Ve vesničce Inia je v provozu muzeum pletení košů a v Drousssii mají tkalcovské muzeum.

Zajímavosti

Vlastní poloostrov Akamas můžete pohodlně prozkoumat pěšky, na horském kole nebo džípem. Na jižním pobřeží končí silnice z Paphosu hned za obcí Agios Georgios, kde si můžete prohlédnout zbytky raně křesťanské baziliky.

Z pobřežní stezky můžete hned poté odbočit na hrbolatou cestu k úzké soutěsce Avakas Gorge, a o několik kilometrů dál se dostanete na písečnou pláž Lara Beach s jemným pískem, kde se můžete občerstvit v letní taverně.

Ale pozor, je tu zřízena ochranná stanice pro mořské želvy. Každé léto, přibližně od konce května až do srpna, zde totiž stovky mořských želv kladou svá vajíčka. Praví milovníci přírody se pláži většinou vyhýbají nebo rychle přejdou ve skupině přes přechod, který tam zřídili místní ochránci přírody. Hnízda jsou také obklopená malými sítěmi, jako ochranou proti jejich přirozeným nepřátelům.

Jen pár kilometrů dále odbočíte na polní cestu, která vede lesem k severnímu pobřeží. Dovede vás k vesnici Neo Chorio, kde můžete navštívit keramické dílny, které vyrábějí reprodukce původní staré kyperské keramiky. Krátce poté, co se dostanete na severním pobřeží, můžete buď odbočit vlevo k Afroditiným lázním s oblázkovou pláží, nebo vpravo a pokračovat přes letovisko Latchi s přístavem do Polis.

Místo

Neo Chorio, Kypr 35° 1' 43.716" N, 32° 20' 43.476" E
Location

Kypr na Facebooku