Jste zde

Domů » Řecká část

Návštěva poloostrova Akamas, 1. část

Poloostrov Akamas - soutěska Akamas
Autor: davesandford

Někde na poloostrově Akamas má být údajně jedno místo, kde působí dosud neznámá síla a drží lidi dál od tohoto poloostrova. Může to být pravda, neboť tu opravdu nikdo nežil až do 80. let minulého století, kdy se tu usadilo pár poněkud pozdních hippies. Tedy kromě Britů, kteří si tady koncem druhého tisíciletí zřídili střelnici.

Objevíte tady dosud neporušenou krajinu, kterou nehyzdí žádné obří hotely, silnice s auty a davy turistů. Snad opravdu nikde jinde není ostrov Kypr tak tichý a dosud nedotčený vším tím obvyklým dnešním stavebním boomem a cestovním ruchem, které tak obrovským způsobem změnily jižní části Kypru v posledních dvou desetiletích.

V současné době se poloostrov Akamas stal oblíbenou destinací pro pěší turisty, jezdce na horských kolech a vůbec pro všechny ty, kteří nemají zájem se jen tak povalovat na plážích na jižním pobřeží.

Poloostrovem na severozápadě ostrova Kypr probíhá pás kopců, který se táhne od místa Kathikas až k Neo Chorio. Nejvyšším bodem je plošina Mavri Shinia s výškou cca 480 metrů. Předpokládá se, že oblast dostala své pojmenování podle řeckého mytologického hrdiny Akamáse, syna krále Thésea, který připlul po Trojské válce na ostrov Kypr a založil město Akamantis.

Příroda

V roce 1989 bylo rozhodnuto, že se Akamas o rozloze 155 km2 stane národním parkem. Jeho hranice probíhá přibližně u Agios Georgios na jihu a u obce Polis na severním pobřeží. Mezi těmito dvěma místy se nachází řada malých, velmi poklidných horských vesniček, jako jsou např. Neo Chorio, Droussia Inia, Arodes, Kathikas či Peyia. Mnoho malých vesniček bylo již kvůli kyperskému konfliktu opuštěno, protože jejich obyvatelé byli tureckého původu.

Rostliny a živočichové, jejichž životní prostor už jinde dávno zmizel, nacházejí na poloostrově Akamas pořád svá útočiště. Oblast je domovem mnoha vzácných rostlin, najdete zde kyperský tulipán, vzácné orchideje anebo tořič. Celá třetina všech rostlinných druhů (asi 530), které se na Kypru vyskytují, proměňuje na jaře poloostrov v barevnou impresionistickou krajinu. Podél naučné stezky můžete vidět cypřiše, eukalypty i stromové jahodníky, rozeklané okraje poloostrova zase pokrývají piniové a jalovcové porosty.

V této oblasti také stále ještě žije téměř 200 různých druhů ptáků, pár desítek druhů motýlů, hadi a další plazi. Můžete zde také zahlédnout mnoho lišek. Na mysu Arnauti se vyskytuje dokonce kolonie tuleňů středomořských, kteří jsou v současné době na pokraji vyhynutí.

Poloostrov Akamas - mořská jeskyně
Autor: davesandford

Místo

Neo Chori, poloostrov Akamas 35° 1' 39.3852" N, 32° 22' 0.7716" E
Location

Kypr na Facebooku