Jste zde

Domů » Řecká část

Mys Greco

Kypr - mys Greco

V blízkosti letoviska Ayia Napa, v jihovýchodní části ostrova Kypr, se nachází mys Greco. Impozantní útesy, kvetoucí příroda a čistá voda dělají z tohoto místa skutečný ráj nejen pro botaniky a potápěče, ale doslova pro každého, kdo miluje krásnou krajinu.

Mys Greco je vůbec první přírodní rezervací na Kypru. Roste zde více než 30 druhů orchidejí, krokusů a šafránů. Od srpna až do pozdního září tady kvetou ladoňky, písečné lilie a další středomořské rostliny. Milovníci prahistorie objeví nad skalními jeskyněmi zkamenělé mušle.

K impozantnímu skalisku "Mount 100" u špičky mysu se váže mnoho legend. V 15. století odtud například odplula janovská loď, plně naložená kyperským zbožím, a od té doby ji už nikdo nespatřil. Pěší túra směrem od Ayia Napy k mysu nabídne návštěvníkům velkolepý výhled na impozantní mořské jeskyně východně od pláže Kermia. Ty po právu náleží se svými strmými útesy k jedněm z nejpozoruhodnějších pobřežních scenérií na celém Kypru.

Pro pěší turisty jsou na Grecu připraveny dobře značené přírodní naučné stezky. Jedna z nich například vede podél pobřeží v délce asi půl hodiny. Potápěči tu zase najdou podvodní ráj s mnoha kamennými stěnami a jeskyněmi.

mys Greco - přírodní most
Geografie: 

Kypr na Facebooku