Jste zde

Domů » Památky

Muzeum v Nikósii

Kyperské hlavní město a muzeum

Kdo se potuluje po ostrově Kypr a má zájem o kulturu, dříve nebo později se ocitne před budovou muzea ve staré části hlavního města Nikósie – před největším a nejkomplexnějším muzeem na Kypru.
Muzeum zde existuje od roku 1909 a jeho prostory v ulici Mouseiou připomínají královnu Victorii, na jejíž počest nechal tehdejší britský guvernér budovu postavit.

Základy stavby ovšem sahají ještě hlouběji do minulosti, až do roku 1882. V několika následujících letech se zase počítá s rekonstrukcí tohoto archeologického muzea Nikósie, ať se již jedná o program či o jeho rozšíření.
Při návštěvě muzea pocítíte jakési cestování časem a ponoříte se do více než 6 500 let staré historie a kultury ostrova bohů.

Během prohlídky navštívíte 14 hal, a co je zejména velmi důležité, je zde dostatek prostoru a vy tak budete mít skvělou možnost vychutnat si tuto nejrozsáhlejší sbírku kulturní historie Kypru.
Srdcem muzea je, a jak by to také na Kypru mohlo být jinak, socha bohyně Afrodity ze Soloi, která i přes svůj věk více než 2000 let, neztratila vůbec nic ze své atraktivity.

Neznámá není ani bronzová socha v nadživotní velikosti, která představuje římského císaře Septimia Severa v Kythreji. Též pohled dolů na zem vás odmění dvěma římskými mozaikami na podlaze.
Nálezy z velkolepých královských hrobů v Salamisu a monumentální socha z Tamassosu patří k jedněm z nejstarších exponátů.

Setkání spíše vtipnějšího rázu můžete očekávat v prostoru číslo 5, přímo v rohu. Tam je totiž umístěn Dionýsos, bůh vína a plodnosti, jehož reliéf vypadá zepředu poněkud bezelstně, ovšem když si kámen prohlédnete zezadu, ukáže vám poněkud odlišné interpretace pojmu plodnosti.
Muzeum je otevřeno od pondělí do soboty v době od 9 do 17 hodin a v neděli od 10 do 13 hodin.

Místo

Muzeum v Nikósii

Kypr na Facebooku