Jste zde

Domů » Řecká část

Městečko Geroskipou

Geroskipou s kostelem Agia Paraskevi

Geroskipou (nebo také Geroskipos) je malé městečko na ostrově Kypr s přibližně 6 tisíci obyvateli, ležící u silnice do Limassolu. Nachází se mezi antickým přístavem Nea Paphos a svatyní bohyně Afrodity v Kouklii.

Místo je velmi hrdé na své starobylé tradice. Spojuje se zde harmonie tradičního, moderního a progresivního města s dlouhou historií. V posledních letech ale dostává tato poměrně malá obec stále více a více podobu moderního města.

I přes probíhající modernizaci si Geroskipou stále uchovává svůj původní charakter. Mezi tradičními kavárnami (kafenia) a historickým kostelem Agia Paraskevi se v pozadí nacházejí harmonicky včleněná moderní zařízení a různé budovy s kancelářemi. Tradiční výroba loukoumií (bonbónů), keramiky a dalších rukodělných výrobků tady vůbec není v nějakém rozporu s moderním výrobním zařízením. Uchování a podpora zdejších lidových tradic se odráží také v pořádání celé řady kulturních akcí, které se tu konají po celý rok.

Četné akce jsou organizovány tak, aby splňovaly různorodé zájmy občanů i turistů. Mezi hlavní akce patří bezesporu kulturní festival Ierokipia, který se koná každý rok v květnu a zahrnuje dvoutýdenní kulturní program. Na Mezinárodní den cestovního ruchu v září je na pořadu dne také program lidových tanců, písní a kulinářských specialit z celého ostrova.

Geografie: 

Kypr na Facebooku