Jste zde

Domů » Řecká část

Limassol

Kypr - Limassol

Limassol je po městě Nikósie druhým největším městem ostrova Kypr, kde žije asi 230 tisíc obyvatel, ležícím asi hodinu jízdy jižně od pohoří Troodos. Po rozdělení ostrova v roce 1974 zažilo město rychlý hospodářský rozvoj. Dnes je jedním z nejvýznamnějších turistických středisek, důležitým přístavem na jihu a také významným finančním centrem.

Limassol je nyní asi dvakrát tak velký, než jaký byl před tureckou invazí, na svých okrajích ho tvoří především celé betonové bloky moderních a kancelářských budov. Mnoho uprchlíků z turecké části Kypru našlo nový domov právě v Limassolu.

Občanská válka v Libanonu také přispěla k tomu, že se v okolí usadilo mnoho Libanonců, kteří museli uprchnout ze svých domovů a zakoupili si zde domy a byty. V neposlední řadě se tu také usadilo mnoho bohatých "nových" Rusů, kteří se po pádu Sovětského svazu rozhodli přesunout na Kypr a podnikat zde.

Pokud chcete ve městě prožít alespoň jeden zajímavý den vydejte se podél pobřežní silnice a kolem staré turecké čtvrti. Navšivte tržnici, udělejte si malou přestávku v jedné z kaváren a pak se vydejte podél Ágios Andreou a navštivte archeologické muzeum.

Mezi další zajímavosti v okolí patří:
• Rozsáhlá pláž "Lady‘s Mile" na poloostrově Akrotiri a vrak lodi na osamělejším západním pobřeží poloostrova.
• Cesta alejemi cypřišů u Fasouri vás posléze povede kolem citrusových plantáží.
• Lófou, vesnice jak z pohádky, vás pozve do své prastaré taverny.
• Vodopád Green Valley v Trimiklini je nejvyšším na celém ostrově Kypr.

Trimiklini - vodopád Green Valley
Fasouri - alej cyprišů

Kypr na Facebooku