Jste zde

Domů » Řecká část

Klášter Machairás, 2. část

Kyperský klášter Machairás
Autor: Titem

V roce 1892 byl klášter Machariás zničen požárem, stejně jako mnoho jiných klášterů na ostrově Kypr. Posvátná ikona tehdy unikla ohni snad jen zase zázrakem. Ještě dnes je tu oblíbené poutní místo, protože ikona údajně urychluje hojení ran a přivolává déšť. Chtějí-li být věřící ušetřeni od nemocí, udělají již zmíněným nožem kříž na postiženém místě. I při křtu dětí se tu používá kříž, na který bylo před tím poklepáno oním posvátným nožem, aby byly děti chráněny před onemocněními.

Dnešní klášterní kostel se třemi chóry byl postaven v období 1892 - 1900, právě poté, co byl klášter zničen ohněm. Jeho ze dřeva vyřezávané ikonostasy byly vytvořeny v letech 1919 - 1921 Georgiosem Kyriakou z Kythrei. Zvonice je vysoká 19 metrů a pochází z roku 1900.

Podobně jako u jiných kyperských klášterů, i zde se dochovalo mnoho velice pěkných příběhů: Jednoho dne přišel ke klášteru obchodník se svým doprovodem. Chtěl vědět, kde by našel mramorový lom. K jeho úžasu ale mniši vůbec nevěděli, kde by se takový lom na kámen nebo dokonce na mramor mohl nalézat. Ale obchodník pořád trval na své otázce, že prý četl v knihách, že se zde takový mramorový lom přece jen někde nalézá. Najednou se zbožným mužům zjevilo světlo, které mluvilo o bílé mramorové desce, na níž se při modlitbách za přivolání deště pálilo kadidlo.

Trochu dále, směrem dolů do údolí, si Kypřané připomínají poněkud grandiózní sochou jednoho svého národního hrdinu. Je tu představován bojovník hnutí odporu EOKA Grigoris Afxentiou (poté, co byl zrazen jedním rolníkem) se svou přísahou: "Dávám přednost raději bojovat jako Helén a padnout". Kvůli požáru, který založili Britové, tu zahynul 3. března 1957.

V klášteře byla zřízena místnost, v níž jsou vystaveny osobní věci a fotografie i dalších bojovníků za svobodu. Nedávno byl u cesty do kláštera Machairás vybudován další památník Grigorise Afxentiou, který se z dálky podobná žraločí ploutvi. Pod památníkem na kopci jsou drastickým způsobem zobrazeny zuhelnatělé pozůstatky bojovníků za svobodu.

V současné době zde žije kolem 20 - 30 pravoslavných mnichů, kteří se živí zemědělstvím. Svátek Panny Marie (Eisodia) se zde slaví každoročně 21. listopadu. Klášter je pro veřejnost otevřen v pondělí, úterý a ve čtvrtek v době 9:00 – 12:00 hodin (ovšem pouze pro muže!). Použití fotoaparátů nebo kamer není v klášteře povoleno.

Fontánka u kyperského kláštera Machairás
Kyperský klášter Machairás - socha Grigorise Afxentiou
Autor: Titem
Geografie: 

Místo

Klášter Machairás 34° 56' 26.16" N, 33° 11' 27.24" E
Location

Kypr na Facebooku