Jste zde

Domů » Řecká část

Klášter Machairás, 1. část

Kyperský klášter Machairás
Autor: Titem

Machairás (řecky Μαχαιράς) je bezpochyby jeden z velkých klášterů na ostrově Kypr s ukázkami moci a nádhery, která se zde zachovala z časů staré Byzantské říše. Během osmanské nadvlády tady mniši zachovávali při životě prastarou řeckou kulturu a dokonce tu i provozovali školu pro děti řeckých Kypřanů.

Historický klášter zasvěcený Panně Marii se nachází asi 40 km od hlavního města Kypru, Nikósie. Leží v nadmořské výšce asi 900 metrů na úpatí hory Kionia, byl založen na konci 12. století v blízkosti dnešní obce Lazanias. Je to jeden ze tří kyperských klášterů, které zůstávají pod správou patriarchátu Konstantinopole. Bratrstvo je velmi oddané a dodržuje přísná pravidla papežského státu Athos v Řecku.

Už jen pro jízdu nádhernou krajinou se vám určitě vyplatí návštěva tohoto kláštera. Proč dostal klášter název "Machairás" (v překladu "nůž") není dosud uspokojivě vysvětleno. Jedna teorie hovoří o tom, že název pochází od studeného větru, který sem občas zavane.

Podle jiné verze neznámý poustevník přinesl ikonu v 8. století z Malé Asie tajně na Kypr a usadil se v jeskyni v horách. Po jeho smrti zůstal svatý symbol v jeskyni až do roku 1145 (nebo také 1172), kdy jí ukrytou v křoví objevili poustevníci Neofytos a Ignatius, kteří sem přišli z Palestiny.

Aby se mniši k ikoně vůbec dostali, podala jim "božská ruka" nůž nebo mačetu, se kterou pak sekali husté křoví kolem jeskyně. Tato scéna je zobrazena na dvou velkých mozaikách po obou stranách kostelní brány. Tak byla ikona pojmenována "Machairiotissa" (řecké slovo Machairi znamená nůž) nebo "Machaira".

Na základě tohoto nálezu pak císař Manuel Komnenos věnoval poustevníkům kus země, aby tam postavili klášter. Mnoho klášterů bylo na ostrově Kypr založeno právě na základě nějakého zázračného objevení ikony. To má ovšem velmi reálný základ: Během arabských nájezdů v době mezi 8. až 10. stoletím i během nadvlády katolických Franků ve 12. – 15. století bylo ukryto mnoho kultovních objektů pravoslavné církve. V průběhu času se pak na ně zapomnělo, aby byly přece jen při nějaké příležitosti znovu nalezeny.

Právě takovýto reálný podklad mělo tedy i "zázračné" nalezení ikony Panny Marie u Machairásu, která měla mít údajně zázračné účinky jako ochrana před onemocněním. Jakmile se šlechtici z řad Franků usadili v tomto klášteře, propukla v Nikósii epidemie. Ve 14. století se sem uchýlila před nákazou moru celá rodina franského krále Jakuba I. Daleko od ohnisek nákazy ve městě bylo rozhodně zdravěji v klimatu pohoří Tróodos.

Okolí kláštera Machairás
Autor: Titem
Vnitřek kláštera Machariás
Autor: Eilam Gil
Geografie: 

Místo

Klášter Machairás 34° 56' 26.16" N, 33° 11' 27.24" E
Location

Kypr na Facebooku