Jste zde

Domů » Řecká část

Klášter Kýkko, 2. část

Kyperský klášter Kýkko
Autor: Jamie L. Ross

Pozemky v Rusku sice klášter ztratil, ale dnešní obrovské oblasti drahých pozemků kolem města Nikósie představují tu nejhodnotnější část klášterního majetku.

Hned napravo od zmíněné posvátné ikony spatříte bronzovou paži, která vypadá jako odumřelá. Má údajně patřit pohanskému (!) černochovi (!), který se chvástal, že si lampou, která osvětlovala ikonu, zapálí cigaretu. O kousek dál je umístěn bodec z mečouna, dar námořníka, jehož podle další legendy Panna Marie zachránila před utopením.

Křest v klášteře Kýkko je považován za akt přinášející zvláštní požehnání a tak je zde téměř každou neděli ráno v létě mnoho zájemců o takovýto křest. Fatální důsledky to má v tom ohledu, když tamní pop křtí příslušníky obou pohlaví v jedné křtitelnici, pak jsou totiž od tohoto okamžiku vzájemně "spříbuzněni" a není jim poté dovoleno se vzít.

Byl to velký problém zejména v dřívějších dobách, kdy výběr potenciálních partnerů ke vstupu do manželství nebyl ve zdejších vesnicích nijak veliký.

Kýkko je nejen náboženským, ale i národním poutním místem řeckých Kypřanů. V jeho blízkosti měl totiž generál Grivas, vůdce osvobozeneckého boje proti Britům, svoje velitelství a mniši ho dlouhodobě podporovali. Zformovalo se tu totiž hnutí odporu proti britským kolonizátorům a klášter byl místem setkávání tamních gerilových bojovníků a také jejich dodavatelskou základnou.

V současné době žije v klášteře pořád ještě asi 25 mnichů, kteří se přednostně zabývají překlady starých ortodoxních spisů. Správa ohromných majetků, které má dosud klášter Kýkko ve svém držení, je ovšem dnes již v rukou světských. Tito úředníci působí v kancelářích ve městě Nikósie.

Klášter má rovněž ve vlastnictví rozsáhlý hostel (recepce je na nádvoří), kde ubytování nestojí teoreticky vůbec nic, tedy s výjimkou darů, což vyvolává silný odpor kyperských hoteliérů.

Dnes tady ale mohou přenocovat pouze poutníci. Kdo ale přijede autem, není rozhodně považován za poutníka. Pouze ten, kdo přijede na kole nebo přijde pěšky, což odpovídá poutnímu způsobu cestování, smí tady přenocovat. A to se týká jak Kypřanů, tak i cizinců.

Klášter nabízí také prodej suvenýrů v pronajatých stáncích a dokonce i vlastní klášterní restauraci.

Geografie: 

Místo

Klášter Kýkko 34° 59' 0.8628" N, 32° 44' 30.0192" E
Location

Kypr na Facebooku