Jste zde

Domů » Řecká část

Klášter Agios Neophytos, 2. část

Kyperský klášter Agios Neophytos
Autor: hibbsn

Již za svého života měl Neófytos četné následovníky. Tak vzniklo vedle poustevny další klášterní osídlení, které bylo teprve po 300 letech za benátské nadvlády rozšířené ve velký klášter s kostelem. Ještě dnes je klášter, který byl postaven v přední části skalní stěny, v provozu.

V jeskyni ve skále postavil poustevník obývací část s postelí z kamene, kamenný stůl a židle. Ve skalnatém výklenku vedle dveří vybudoval také sarkofág pro případ jeho smrti. Později přidělal ještě oltářní prostor. Ještě dnes zdobí obývací a oltářní prostory dobře zachovalé fresky z 12. století, která vytvořil umělec Theodoros Apseudes, slavný malíř z Konstantinopole. Během 16. století v jeskyni vznikly ještě další malby.

První jeskyně (kostelní prostor)

Ve spodní polovině západní strany spatříte dvanáct velmi divoce vypadajících a dlouhých světců se špičatými vousy (dva z nich představují nahé a chlupaté poustevnické mnichy), jakési předobrazy či modely mnišského života. Nápisy na posvátných šátcích, které postavy drží ve svých rukou, vyzývají k pokoře a k poslušnosti, k modlitbám a k činění pokání za hříchy, za víru v Boha a za lásku k rodičům.

Zajímavý je dvanáctý mnich úplně vpravo u temné zdi, který jakoby uraženě pozoruje ostatní. Je to Stefanos mladší, který žil v 8. století. Ostatních 11 vyobrazených mnichů žilo v období od 4. do 6. století. Stefanos mladší byl považován za vůdce v boji proti bořitelům ikon a spolu s 300 dalšími mnichy byl odsouzen do vězení.

Po 11 měsících věznění byl týrán davem, ubit a jeho mrtvola byla zhanobena. Pod pantokratorem je vidět ještě dalších sedm poustevníků s jejich životními krédy. Jedno z nich zní: "Podle učení otců je ta správná cesta ke štěstí jíst jen jednou denně".

Druhá jeskyně - Bema (oltářní prostor)

Zde se nachází malý kamenný oltář. Poustevník je zobrazen mezi archanděly Michaelem a Gabrielem, kteří ho drží za ramena. Nápis říká: "Modlím se horlivě, že jsem se kdysi ocitl během svého života v kruhu andělů" - "Ó, svatá dvojice, žádám všemi svými silami, aby se mi byla tato představa jednoho dne stala skutečností". Obraz je považován za soudobou podobu Neofyta. Mimochodem, vyobrazení na pantokratoru můžete sledovat pouze vleže nebo vkleče.

Třetí jeskyně - obývací pokoj (cela)

Právě tady strávil tento opravdu výjimečný muž čtyři desetiletí svého života a zde také psal s bezkonkurenční vynalézavostí o všech těch dramatických historických událostech své doby. Postel, stůl a židle jsou vyrobeny z kamene a je tu i Neofytův hrob, který si již za svého života sám připravil.

Památník u kláštera Agios Neophytos
Autor: hibbsn
Geografie: 

Místo

Klášter Agios Neophytos 34° 50' 46.8384" N, 32° 26' 47.0328" E
Location

Kypr na Facebooku