Jste zde

Domů » Řecká část

Klášter Agios Neophytos, 1. část

Kyperský klášter Agios Neophytos

Na svahu 613 metrů vysoké hory Chárta stojí na konci zeleného údolí jeden z nejkrásnějších a nejvýznamnějších klášterů na ostrově Kypr, Agios Neophytos, který najdete asi 10 km severozápadně od města Paphos.

Je věnován kyperskému světci, který zde v roce 1159 založil poustevnu, která sem brzy přilákala mnoho zbožných mužů. Žili v jeskyních, které byly vymalovány svatými obrázky. Dva z nich představují samotného Neofyta. Původ současných klášterních budov sahá až do 15. století.

Poustevník Neófytos

Kdysi žil v okolí dnešního kláštera poustevník Neófytos, který se zasloužil o založení kláštera Agios Neophytos. Narodil se v roce 1134 ve vesnici Káto Drys v blízkosti obce Lafkara. Dům svých rodičů opustil, když se nenaplnila jeho touha po manželství. A tak se ve věku 18 let vydal do kláštera Agios Chrysostomos v blízkosti hradu Buffavento (dnes turecké obsazené území) a naučil se v něm číst a psát.

Z domova, kde žilo dalších sedm dětí, mu nemohli na tento "luxus" dávat pochopitelně žádné peníze. Pak navštívil svatá místa v Jeruzalémě. Měl v úmyslu tam zůstat a žít někde v ústraní s jedním poustevníkem. Ale jeho očekávání nebyla naplněna a on se vrátil po šesti měsících zpět na Kypr, kde zůstal na krátkou dobu ve svém klášteře.

Brzy získal opatovo svolení klášter opět opustit. Pěšky se poté vydal do Paphosu, odkud odplul lodí do Latrosu, do slavného mnišského státu v Malé Asii. Ale přístavní stráže ho zatkli kvůli dvěma mincím, s nimiž měl zaplatit za převoz, a které neměl. Po 24 hodin tedy zůstal ve vězení. Protože nesměl opustit zdejší oblast, vydal se na sever, kde posléze objevil jednu jeskyni na osamoceném a klidném místě. To rozhodlo, že tam již zůstal.

14. září 1159, tři měsíce po jeho příchodu, tady začal se stavbou poustevny, kterou dokončil o rok později. Osobně pracoval se sekyrou a s rýčem, aby nakonec postavil z kamene kapličku a celu. Některé z fresek, které jsou vidět ještě dnes na stěnách a na stropě, pocházejí právě z tohoto období. Dokonce i svůj pozdější hrob si tento poustevník vykopal sám a poznamenal: "I když na tomto světě budeš mít úplně všechno, nakonec Ti nezbude nic víc, než jenom hrob“.

Neófytos byl také vášnivým pozorovatelem politické scény a své dojmy vyjádřil ve svých kronikách. Mocná kritika zazněla především k osobě anglického krále Richarda Lví Srdce a k jeho následnému prodeji ostrova Latincům. Neófytos zemřel v roce 1219 ve věku 85 let.

Geografie: 

Místo

Klášter Agios Neophytos 34° 50' 46.8384" N, 32° 26' 47.0328" E
Location

Kypr na Facebooku