Jste zde

Domů » Řecká část

Kissonerga

Kissonegra - kostel

Vesnička Kissonerga se nachází cca 6 km od Paphosu na jihozápadě Kypru. Najdete jí uprostřed banánových plantáží, olivovníkových a citrusových hájů, oblast je známá jako nížina Ktima. Žije zde necelá tisícovka obyvatel. Obec leží asi osm kilometrů dolů po hlavní silnici směrem z Paphosu na Coral Bay.

Podél pobřežní silnice stojí několik hotelů a minimarketů, mnoho barů a taveren, stejně jako malá obchodní centra s možností stravování pro turisty.
Dál od silnice leží obecní hlavní ulice, kde se nacházejí další restaurace a obchůdky, banky, dvě kavárny (jedna z nich také funguje jako náhrada pošty), lékárna a také internetová kavárna.

Na druhém konci hlavní ulice stojí pomník, připomínající dva mladé muže z vesnice, Christose Miltiadous Kkelise a Georgiose Michalise, kteří byli členy sdružení EOKA (Národní organizace kyperských bojovníků) a kteří také v boji s brirskou koloniální vládou za něj zemřeli. Ulice je také po jednom z nich pojmenovaná.

Kousek dále stojí kostel Agios Koronas (Proměnění Páně, známý i jako Metamorphosis) a nedaleko od něj jsou zbytky malé kaple svatých Zinovia a Filonilli. Tito dva světci doprovodili apoštola Pavla na cestě do Paphosu, za účelem šíření křesťanství. Zemřeli a byli pohřbeni právě v Kissonerze. I když má kostel moderní architekturu, můžete v něm obdivovat zachovalé ikony z roku 1775.

Některé krásné úseky pláží se táhnou podél pobřeží, a to zejména před Coral Bay. Pomalu stoupající krajina propůjčuje obci otevřený charakter. V jejím pozadí se zvedají kopce pohoří Akamas až do nebe. Zde je vstupní brána na poloostrov Akamas, přírodní divočinu s neuvěřitelnou krásou a úchvatnými soutěskami, zajímavým pobřežím a nenáročnými turistickými stezkami.

Kissonerga-Mosphilia (často označovaná jednoduše jen Mosphilia) je archeologická lokalita na ostrově Kypr. Místo na západě ostrova, v blízkosti pobřeží, se datuje až do doby měděné. Podle tohoto naleziště se také označuje období střední doby měděné (cca 3500 - 2500 př.n.l.) na Kypru jako období Mosphilia.

Objevené stavby jsou postaveny z kamene do tvaru kruhu, většinou se vyskytují v párech. Vždy jedna velká kulatá budova stojí vedle menší. Budovy byly uvnitř rozděleny do několika různých částí. Obývací prostor, jehož podlaha byla většinou pevná, kuchyňský koutek, pracovní plochu a prostory, kde byly uloženy potraviny a nástroje.

Místo

Kissonerga 34° 49' 3.0252" N, 32° 24' 24.192" E
Location

Kypr na Facebooku