Jste zde

Domů » Turecká část

Kakopetria, 2. část

Kyperská vesnička Kakopetria
Autor: sciascia

Díky blízkosti měst Nikósie a Limassol se sem opravdu snadno dostanete. Místo často na jedné straně využívají bohatí Kypřané z okolních měst jako letní sídlo, na straně druhé ho navštěvují také zahraniční turisté. Pro návštěvníky jsou tady v nabídce hotely, taverny i kafenia. Za vidění určitě stojí malý starý vesnický kostel Panagia Theotókos, který je z roku 1520 a má krásné malby.

Jednou ze zvláštních památek v blízkém okolí je kostel Agios Nikolaos tis Stegis, který je zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a leží asi 2 km jihozápadně od obce na břehu říčky Klarios. Otevřeno bývá od úterý do soboty v době 9:00 – 16:00 hodin, v neděli pak od 11:00 do 16:00 hodin.

Proč má tento kostel v překladu neobvyklý název "Svatý Mikuláš na střeše" se vám objasní při pohledu na střechu. Ta je totiž neobvykle veliká. Kostel samotný pochází z 11. století, jeho dvorana a kopule z 12. století. Fresky uvnitř kostela se datují svým vznikem do doby založení kostela, některé pocházejí až ze 17. století.

U vchodu do kostela si můžete prohlédnout vyobrazení Soudného dne a svatého Jiří, a mučednickou smrt tohoto světce s natahováním na kolo, čtvrcením a namáčením do vroucí vody. Stejně jako v kostele Asínou je i zde k vidění 40 mučedníků ze Sebaste.

Černovousého neznámého zakladatele kostela můžete vidět spolu se sv. Mikulášem vpravo od ikonostasu. Vzácnou památkou je i vyobrazení Panny Marie s malým Ježíškem u prsu, údajně je takovéto zobrazení snad jediné svého druhu na světě.

Severně od vesničky Kakopetria, v místě Galata, najdete klášterní areál Panagia tis Podithou a kostel Panagia Theotókos, nazývaný také Archangelos. Sousední obec Galata se v současné době hodně rozrůstá a došlo skoro ke spojení s Kakopetrií.

Kostel Panagia Eleousa Podithou byl založen v roce 1502 Demetrem de Coron a jeho manželkou Helene. Obraz tohoto manželského páru lze vidět na západní straně vnitřku kostela. Fresky uvnitř stavby nedodržují vždy přísnost byzantského malířství a ukazují na vliv italské renesance.

Stejně jako Platres, je i Kakopetria oblíbeným rekreačním letoviskem. V létě tady potkáte mnoho turistů z Nikósie, kteří tu hledají útočiště před značným horkem. Na návsi doslova všechno vře životem, místní mladíci nechávají řvát motory svých vyšperkovaných motorek a jezdí stále dokola kolem náměstíčka. Zkrátka, chtějí vidět a být viděni.

Geografie: 

Místo

Galata 34° 59' 48.8868" N, 32° 53' 57.2784" E
Location

Kypr na Facebooku