Jste zde

Domů » Řecká část

Hrobky Makronissos

kyperský Makronissos a jedna z hrobek

Jedním z nejzajímavějších objevů na západ od města Ayia Napa jsou, v oblasti Makronissosu na ostrově Kypr, vykopávky antických hrobek. Mezi listopadem 1989 a počátkem ledna 1990 byly prováděny intenzivní výzkumy těchto kamenných hrobů, které byly ovšem pleněny nelegálně již od roku 1872.

Dosud bylo odkryto 19 hrobů, jeden malý oltář východně od nich a část starého lomu u hřbitova. Nedávné studie ukázaly, že některé hroby utrpěly škody nepřetržitým provozem tohoto lomu na kámen.
Hroby tvoří jakési schodiště, vedoucí do pravoúhlého vchodu. Původně byly tyto vstupy uzavřeny jedním velkým nebo dvěma malými vápencovými deskami. Většina z nich je jich téměř totožná.

Uprostřed se nachází pravoúhlý příkop, který je o něco níže než úroveň země, a tři lavičky podél bočních stěn. Některé hroby jsou umístěny v podélné ose hrobů naproti hlavnímu vchodu ještě do druhé řady. Jeden z hrobů je dokonce vybaven čtyřmi lavicemi na okraji a další lavičkou naproti vchodu. Tak se dá předpokládat, že se tu odehrálo pět pohřbů.

Ačkoli hroby byly vyloupeny a narušeny, některé závěry lze i přesto vyvodit:
Zesnulí byli uloženi do sarkofágu z hlíny a zakryti třemi deskami. Hroby pocházejí z helénského a římského období. Pohřební hranice objevená na povrchu naznačuje, že se jednalo o řecké pohřební obřady.

Oltářní prostor sestává z jednoduché pravoúhlé komory, postavené z nepravidelných kamenných bloků. Těch několik málo nálezů, které byly nalezeny při archeologických pracích v roce 1974 a během posledních výzkumů, vás zavede daleko nazpět v čase, do kyperské klasické a helénistické doby.

Geografie: 

Místo

Hrobky Makronissos 34° 58' 50.9628" N, 33° 57' 18.4968" E
Location

Kypr na Facebooku