Jste zde

Domů » Turecká část

Girne, 1. část

Kyperské Girne s přístavem
Autor: Jungle_Boy

Kyperské městečko na severním pobřeží se v řečtině a angličtině označuje jako Kyrenia, Girne je označení turecké. Svou polohou je snad ze všech měst na ostrově Kypr nejkrásněji umístěné do tamější přírody.

Rozprostírá se přímo na pobřeží, na úzké, svěže zelené pobřežní pláni před vysokým, alpsky rozeklaným pohořím, jež zde dosahuje nadmořské výšky až 700 metrů.

Městečko obklopuje malý, téměř kruhový přístav z benátského období, nad kterým se tyčí masivní benátsko-turecká pevnost. Staré město tvoří pouze malou část Kyrenie a je dokola obestavěné prostornými novými budovami a velkými hotely.

Od města Nikósie a hraničního přechodu s Řeckem je Girne vzdálené jen asi 30 - 45 minut jízdy autem. I když se rozhodnete trávit svou dovolenou v jižní části ostrova, není žádný problém vyrazit taxíkem na celodenní výlet z Nikósie právě sem.

K dispozici jsou návštěvníkům hotely ve Starém městě a v jeho bezprostředním okolí. Na západ a na východ od města objevíte plno malých pláží.

Hlavní atrakcí města je starý přístav s rybími tavernami a kavárnami, které jsou tady postavené doslova jedna vedle druhé. V bývalé britské celnici z roku 1914 dnes působí centrum turistických informací. Naproti ní stojí na druhé straně přístavu pevnost.

Některé oblasti města se dokonce využívají jako jakési archeologické muzeum. Hlavním exponátem je vrak 2300 let staré lodi, která se kdysi potopila u pobřeží i s celým svým nákladem.

Koupání je možné na skalní terase hotelu Dome na okraji Starého města. V létě vyplouvají denně z přístavu výletní lodě k plážím v širokém v okolí.

Malebný přístav, fascinující Staré město a některé zlaté písečné pláže dělají z Kyrenie skvělé místo pro strávení dovolené na severu ostrova Kypr.

Jakmile se dostanete do místního přístavu, uvědomíte si, proč je Kyrenia tak populární. Krásný oblouk, který "opisuje" přístavní promenádu, je zaplněn stoly a židlemi z restaurací a kaváren. Je to ideální místo k odpočinku a k příjemnému posezení.

Bývalé sklady pro plody z rohovníku obecného (svatojánský chléb) se přeměnily v restaurace a malé obchody, a propůjčily přístavu živou, ale ne hektickou atmosféru.

Místo

Přístav Girne 35° 20' 30.0552" N, 33° 19' 15.5604" E
Location

Kypr na Facebooku