Jste zde

Domů » Turecká část

Dovolená nejen na severním Kypru

Kyperské město Nikosia
Autor: currybet

Severní Kypr je sice o něco tišší než jih, ale zato originálnější. Právě okupace severu Kypru je jednou z překážek jednání Turecka o vstupu do EU a její politická reprezentace proto není mezinárodně uznávaná. To je možná důvodem, proč zde tráví svou dovolenou jen málo zahraničních turistů. Za vidění zde přitom stojí mnoho hradů a klášterů, kostely, muzea a malebné vesnice.

Špičkou v severním Kypru je malebné přístavní město Kyrenia (turecky Girne). Zajímavým výletním místem je hlavní město Nikosia, které je posledním městem na světě, jež je odděleno demarkační linií. Turci a Řekové zde žijí odděleně ve svých okresech a neexistují zde žádné obchodní vztahy mezi oběma zeměmi. Navzdory této politické propasti Nikosia vítá návštěvníky s vlídností a nabízí jim mnoho příležitostí především k nákupům. Staré město a jeho benátské zdi, které tvoří kruh z pěti kilometrů, nabízí mnoho malých obchodů všeho druhu.

Kypr je ale rájem zejména pro aktivní milovníky sportu. Ať už je to golf, turistika, jízda na horském kole, jízda na koni, potápění, jachting nebo rybaření. Na Olympu v pohoří Troodos, které je více než 1 900 metrů vysoké, je možné i lyžování. K dispozici jsou vleky a lze si zde zapůjčit i vybavení.

Na Kypru se nachází několik zajímavých a hodnotných řemesel lidového umění. Výrobou krajky je proslulé město Lefkara. Říká se, že Leonardo da Vinci zde dokonce koupil krajku na oltářní roucho pro milánskou katedrálu. Také filigránové stříbrné šperky z Lefkary jsou unikátním dárkem. Pro své vinice a vína je známá třeba vesnice Omodhos. V obci Fyti jsou zhotovovány barevné tkané látky, ve Phini a Kornosu je to hrnčířství, v Liopetri košíkářství a v Geroskipou sladké cukroví.

Prostřednictvím cíleného financování se na Kypru začíná prosazovat nový typ dovolené - agroturistika. Můžete tak strávit dovolenou v tradiční vesnici v domech, které jsou většinou postaveny z kamene. Okusíte tak místní kuchyni a pochopíte zdejší pomalý způsob života. Kyperská agroturistika se nesoustřeďuje jen na vnitrozemské oblasti, ale i na rekreační oblasti na pobřeží.

Geografie: 

Kypr na Facebooku