Jste zde

Domů » Řecká část

Dovolená na kole

Proměnlivé prostředí a sluníčko, to jsou optimální základy pro dovolenou na kole, tip pro mladé a vůbec pro všechny svěží a všestranné sportovce. Krásy ostrova Kypr se dají na kole obdivovat i s pomocí odborného průvodce a tento středomořský ostrov pak uvidíte ve zcela odlišném světle.

Zvláštní topografie ostrova nabízí turistům cyklotrasy s širokou škálou různých tras o délkách 30 až 220 km. Mnoho silnic bylo pokryto novým povrchem a kvůli rozšíření dálniční sítě se bývalé hlavní silnice staly silnicemi vedlejšími a uvolnily se tak pro cyklisty. Horská krajina, kopcovitý terén a ploché trasy se tady střídají a skýtají cyklistickým nadšencům opravdovou radost a požitek z jízdy.

Osobní tréninkový program, a to nejen pro cyklistické kluby a týmy, různé silniční cyklistické závody a výlety na horských kolech, okružní jízdy a několikadenní etapové podniky, to všechno je možné uskutečnit právě na Kypru. Trasy pro horská kola vedou přes centrální horské oblasti a chráněná území a dozajista naplní veškerá očekávání milovníků cyklistiky. Skalnaté stupně, rychlé ploché úseky a strmé, dolů se řítící tratě na lesních cestách a stezkách zajistí absolutní požitek z jízdy.

Na kilometry dlouhé výstupy o stoupání více než 15 procent umožňují trasy v pohoří Troodos. Dobře udržované silnice a poklidné trasy přitahují na zdejší rozsáhlé pláně cyklisty, aby si tu zkusili i vytrvalostní trénink, a to hlavně ve východní části ostrova.

Vůbec nevadí, když si nepřivezete na Kypr své vlastní kolo, poněvadž je možné si je zapůjčit ve většině turistických středisek. Na východě ostrova, kolem letoviska Larnaca, vedou cyklistické trasy podél plochých písečných pláží nebo svěže zelených polí a luk, a budete se pohybovat po silnicích s malým provozem.

Na poloostrově Akamas a v předhůří Troodosu na "dálném západě" čeká milovníky cyklistiky mnoho zajímavých tratí. Rychlé ploché pasáže na silnicích, kde není nijak silný provoz, pojedete přes olivové, citrónovníkové a pomerančovníkové háje, jež se střídají s poměrně příjemnými kopci, pojedete přes kamenné stupně a rampy po lesních cestách a přírodních stezkách.

Díky vysokému podílu německých turistů se městečko Polis stalo jakousi "Mekkou" cyklistických nadšenců. Dobré kolo si tu klidně můžeme půjčit až na místě. Některé cestovní kanceláře dokonce nabízejí výlety na kolech i s průvodcem. Navíc si můžete objednat skoro u všech místních turistických agentur rozličné túry na horských kolech.

Nejvyšší vrchol, a tím i to nejvyšší převýšení, očekává cyklisty na 1951 m vysokém vrcholu Mount Olympus v pohoří Troodos. Asfaltované serpentiny jsou udržovány ve skvělém stavu a projede tudy opravdu jen pár aut. Je tady k dispozici přímo alpská závodní dráha s kilometry dlouhým stoupáním a se svahy strmými více než 15 %. Krásné dvě hodiny téhle "tour" vás posléze přivedou k idylicky položenému klášteru Troodítissa v horské vesničce Foiní.

Geografie: 

Místo

Foiní 34° 53' 32.3196" N, 32° 50' 18.5316" E
Location

Kypr na Facebooku