Jste zde

Domů » Řecká část

Cestování po Kypru, 2. část

Ostrov Kypr
půjčovna aut

Tyto skupinové taxíky jezdí v pracovní dny zhruba každou půlhodinu od 6 až do 18 hodin, v sobotu, v neděli a o svátcích pak od 7 do 17 hodin.

Taxi se objednává telefonicky a řidič pak vyzvedne každého cestujícího na požadované adrese. Vysadí jej pochopitelně na místě, které si objednavatel určí. Nakládání a vykládání cestujících může být ale časově značně náročné.

Na severu ostrova se taxíky nazývají dolmuš. Zastavují tady jen na vyhrazených zastávkách, a proto pasažéry nezavezou až na přesně udané místo.

Individuální taxíky jezdí v obou částech ostrova také, ovšem není jich moc. Mají pevně určená stanoviště. Vozí převážně pasažéry z letiště Larnaca do Nikósie a zaplatíte za to kolem 50 euro, z Nikósie do letoviska Kyrenia (Girne) to stojí asi 25 euro.

Pronájem aut

Auta si lze pronajmout v obou částech rozděleného ostrova Kypr v dostatečném množství. Cena je velmi závislá na ročním období a délce pronájmu.

Jen málo pronajímatelů z jižní části Kypru bude souhlasit s přejezdem svého vozidla do severní části, ale v každém případě je nutno počítat s připojištěním takovéto cesty na sever. Autopůjčovny ze severní části ostrova neumožňují svým vozidlům vjezd do části jižní.

Na jihu si nájemce obvykle musí nejprve zaplatit na počátku cesty plnou nádrž paliva a pak se vůz vrací s nádrží prázdnou. V severní části bývá naopak nádrž při zahájení jízdy obvykle téměř prázdná. Při navrácení vozidla v obou částech ostrova se v nádrži nenechává příliš mnoho paliva.

Poznávat zemi a její lidi, k tomu je určitá mobilita nezbytná. Vzdálenosti mezi jednotlivými kulturními památkami, téměř opuštěnými pláže a pohořím Troodos nejsou ale nikterak velké.

Ti, kteří se rozhodnou pro vypůjčené auto, mohou očekávat velmi dobře rozvinutou silniční síť bez mýtného, dobré značení a mnoho čerpacích stanic.

V těch hlavních autopůjčovnách, které jsou provozovány různými společnostmi, nabízejí moderní automobily na letištích, ve všech městech a turistických střediscích.

Pravidla silničního provozu

Na ostrově Kypr se jezdí na levé straně, přednost v jízdě má vozidlo přijíždějící zprava. Nejvyšší povolená rychlost na dálnicích je 100 km/hod., na venkovských silnicích 80 km/hod. a ve městech 50 km/hod. Limit alkoholu v krvi je 0,5 promile na jihu, ovšem na severu je striktní zákaz řízení vozidla pod vlivem alkoholu.

Místo

Letiště Larnaca 34° 52' 15.6288" N, 33° 36' 29.826" E
Location

Kypr na Facebooku