Jste zde

Domů » Řecká část

Cestování po Kypru, 1. část

Kyperské pohoří Troodos
Autor: cedricd

Ostrov Kypr se může právem chlubit vynikajícími silnicemi a mnoha dálnicemi. Veřejná osobní doprava je však mimo větší města poněkud zaostalá. Nejsou tu žádné železnice, žádné plavby kolem pobřeží a žádné letecké spojení s kyperským vnitrozemím. Jízdní řády dálkových autobusů se orientují téměř výhradně na potřeby místních lidí a mnoha "gastarbeiterů". Počítá se ale s tím, že v budoucnu se tyto služby zlepší a rozšíří. Do té doby však musíte vzít zavděk pronájmem nějakého auta, abyste se o Kypru dozvěděli něco bližšího.

Autobusová městská doprava
Velmi dobrá a skvěle přizpůsobená turistickému ruchu je autobusová síť v letovisku Paphos, kde jsou vzájemně propojeny sousední pláže u hotelů v Yeroskiposu, Coral Bay, Agios Georgios a bylo vybudováno i přímé spojení s letištěm. Ve městě Limassol se dá skvěle využívat pobřežní silnice ze staré části města, jež vede kolem téměř všech větších hotelů a pokračuje až do Germasoyie a Amathousu.

Larnaca je rozlohou tak velké město, abyste se do všech zajímavých destinací ve městě dostali pohodlně pěšky, i když na hotelové pláže také zajíždějí linkové autobusy. Poněkud nepřehledně působí dopravní autobusový systém v řecké části kyperské Nikósie, ale jako turisté tam zřejmě nebudete místní autobusy vůbec potřebovat.

Autobusová dálková doprava
Dálkové autobusy spojují velká města v příslušné části ostrova. Jezdí poměrně vzácně, jsou nepohodlné, je tam málo prostoru pro zavazadla a jsou obvykle velmi pomalé. Mezi sobotním odpolednem a pondělním ránem nejezdí na mnoha tratích vůbec nic. Nefunguje tady ani žádná autobusová společnost, která by provozovala dopravu po celém severu a jihu, ale za to tu působí mnoho regionálních společností.

Také zde neobjevíte žádný centrální harmonogram přepravy osob, ani nějaké ústřední autobusové nádraží, kde byste si mohli zjistit odjezdy či příjezdy dálkových autobusů. Dobrá je pouze autobusová linka Paralimni, Protaras, Ayia Napa, Larnaca.

Taxislužba
Nejčastějším druhem veřejné dopravy osob mezi městy v jižní části Kypru je bezesporu "Servis Taxis", což znamená sběrné taxíky, které jsou na velmi oblíbené a představují poměrně levný způsob dopravy. Skoro ve všech případech jsou používány vozy Mercedes v rozšířené verzi, takže jsou uvnitř taxíky vybaveny třemi sedadly a je v nich prostor až pro 7 cestujících.

Místo

Nikósie 35° 9' 24.3216" N, 33° 22' 28.0236" E
Location

Kypr na Facebooku