Jste zde

Domů » Řecká část

Ayia Napa

Kypr - Ayia Napa
Autor: Ivan C

Městečko Ayia Napa na jihovýchodním pobřeží ostrova Kypr je známé také pod názvem Agía Nápa. Slovo "agía" se dá přeložit jako svatá a "nápa" jako lesní země. Podle legendy zde jeden lovec se psem pronásledoval divokého králíka, který náhle zmizel v jeskyni. Tam pak lovec objevil nejen králíka, ale také světlem ozářenou ikonu Panny Marie a mnoho dalších ikon, které sem pravděpodobně byly ukryty. To byl také důvod k založení stejnojmenného kláštera.

Před invazí turecké armády v roce 1974 byla Ayia Napa malá a poklidná rybářská vesnice, kde se pěstovala zelenina a brambory. Dnes je z ní rušné turistické letovisko, kam přijíždí za zábavou mnoho mladých lidí. Podél pláže je mnoho barů a klubů a v hlavní sezóně centrum města často připomíná jednu velkou párty.
Ayia Napa je nástupkyní bývalého turistického centra Varoshi, které se stalo "městem duchů" poté, co ho obsadila turecká armáda.

Díky své poloze není moc ideální jako výchozí bod pro výlety do vnitrozemí ostrova nebo k archeologickým nalezištím na pobřeží, protože leží příliš daleko na východě ostrova. Do Ayii Napy přijíždějí turisté především díky tamním nádherným písečným plážím a opravdu rušnému nočnímu životu.
Také snad nikde jinde na Kypru není provoz na ulicích tak dobře uzpůsoben pohybu chodců a cyklistů.

Některé zajímavosti:
Klášter Agía Nápa - místo klidu v hlučném a uspěchaném světě
• Mořské jeskyně západně od mysu Greco, kde si můžete prohlédnout mnoho zkamenělých mušlí nad tamními útesy.
• Jeskyně Kyklopů a malebné skalní oblouky. Mořské jeskyně pod hotelem Grecian Sands mohou ale podrobněji zkoumat jen potápěči.
• Malé jeskynní kaple Agía Thékla a Agía Saranda
• Dalekohledy v Derýneii, odkud lze pozorovat Varoshi na severu.

Kypr - část kláštera Agia Napa
Autor: Ivan C
Kypr - jeskyně Kyklopů

Kypr na Facebooku