Jste zde

Domů » Řecká část

Adonisovy lázně

Kyperské Adonisovy lázně s vodopádem

Adonisovy lázně se nacházejí 2 km severozápadně od obce Kili, která je vzdálená asi 12 km od letoviska Paphos. K lázním se dá dojet směrem přes obce Kili nebo Tala, ale můžete se vydat i po silnici do vesnice Akoursós. Ovšem pro tuhle cestu se doporučuje použít nějaké terénní auto.

Na rozdíl od mnohem známějších Afroditiných lázní se tyto lázně netěší nějak přehnaně velké návštěvnosti. Fungují totiž v podstatě až od roku 1996, od kdy sem teprve vede silnice, ale jen stěží je najdete na nějaké mapě. Dnes nabízí své služby do těchto lázní jen několik málo provozovatelů a nejezdí sem ani žádné autobusy s turisty.

Constantinos u pokladny je zbožný muž, který rád vypráví o síle Božské Moci a o Potopě Světa a nepochybně věří, že tento malý idylický kousíček světa je majetkem Božím a nikoliv majetkem nějakých soukromých osob. Zřejmě i z těchto důvodů kasíruje od turistů opravdu velmi "šťavnaté" vstupné, prý z rozhodnutí Všemohoucího.

Žádné pochybnosti o sobě, ani o "svých" cenách vstupného si Constantinos nepřipouští, protože ví, že tato část světa je dar od Boha.

Dva zhruba 10 metrů vysoké vodopády tady padají do dvou jezírek smaragdově zelené barvy, obklopených skalami. Lana jsou tu již připravena, snad abyste se tu cítili jako Tarzani a začali se houpat z větve na větev, nebo ještě lépe rovnou do vody.

Podle legendy se skok do vody opravdu vyplatí, protože zdejší voda má prý zázračné účinky: U žen totiž posiluje jejich ženství a u mužů mužství, a kromě toho má tato voda ještě blahodárné účinky na zahojení duše. Ženský a mužský princip tady můžete spatřit i ze vzduchu, protože prodloužená horní část lázní spolu s jejím hustým okolím vypadá jako muž a žena při milování.

Také mytologie hovoří o podrobnostech a potěšení z lásky: Adonis byl manželem krásné Afrodity a velmi rádi spolu tady po milování plavali. V oblasti dlouhé 5 – 6 km je ale ještě více dalších krásných míst k plavání a koupání, a postupně se tu tak stavěly další a další bazény.

Ale pouštět se někam dál do soutěsky, do jejích horních a hlubších částí, pan Constantinos nedoporučuje. Žijí tam totiž prý hadi a někteří jsou dokonce i jedovatí. Snadno by tam mohlo dojít k nějaké nehodě. Jeden německý pár tam prý sklouzl po svahu a uvízl tam na celý den, a teprve večer je Constantinos přišel vysvobodit.

Nejkrásnější atmosféra panuje v Adonisových lázních hned po ránu, kolem 9. hodiny.

Geografie: 

Místo

Adonisovy lázně 34° 52' 16.3812" N, 32° 26' 10.824" E
Location

Kypr na Facebooku