Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Zajímavosti Troodosu

Kyperské pohoří Troodos

Pohoří Troodos, to je takové zelené srdce ostrova Kypr, kam v parném létě směřují na osvěžující výlety nejen turisté, ale i místní obyvatelé. Celé pohoří Troodos se rozkládá na ploše cca 9337 hektarů.

Pohoří najdete v samém centru ostrova, jeho vrcholky se pnou až do výšky téměř 2.000 metrů nad mořem. V zimě jsou pokryté sněhem a lze tu provozovat i zimní sporty. Po celých horách pak byly vybudovány nádherné turistické stezky o celkové délce 50 km.

Například taková Artemidina turistická stezka má délku 7 km, stezka Atalanti pak celých 12 km. K nejkratším turistickým stezkám patří Persephone o délce 3 km nebo okružní turistická trasa "Kampos tou Livadiou".

V pohoří Troodos se nacházejí malebné vesničky s domy ve stylu tamní tradiční architektury, vinice, terasovité svahy s mandloňovými a třešňovými sady, krásné přírodní stezky a místa k piknikům.

Podél cest můžete ochutnat v některé z místních restaurací i specialitu tohoto regionu, čerstvého pstruha duhového rovnou z tamějšího potoka. Nebo ochutnejte nakládané ovoce, typické kyperské přivítání. V Údolí cedrů spatříte růst i ty pověstné, objemné kyperské cedrové stromy. Dopřejete-li si chvilku odpočinku právě tady, daleko od masové turistiky, uslyšíte jen zvuky přírody.

Mezi nejpůsobivější památky ostrova Kypr patří bezpochyby malé kostely v pohoří Troodos, takzvané kostely se stodolovými střechami. Za tento opravdu velice neobvyklý název vděčí zmíněné církevní stavby svým dolů protáhlým sedlovým střechám, které jim propůjčují vzhled stodoly.

Světoví odborníci se dosud nemohou shodnout na tom, zda jsou ony taškové kostelní střechy kyperským vynálezem nebo sem byly "dovezeny“ na konci 12. století Franky. Je tu jistá myšlenka, že tyhle strmé střechy snad i sloužily jako ochranné štíty nad původními kostelními kupolemi a chránily je před extrémním počasím panujícím v této horské oblasti.

Právě díky již zmíněným stodolovým střechám a s nimi úzce související dobrou cirkulací vzduchu uvnitř kostela, jsou tu k vidění mimořádně dobře zachovalé církevní bohatství, totiž nádherné fresky. Celkem je v Troodosu více než 25 kostelů s dochovanými nástěnnými malbami.

Devět byzantských kostelů se stodolovými střechami bylo dokonce zařazeno na oficiální seznam světového kulturního dědictví UNESCO:

• Agios Ioannis Lampadistis v Kalopanagiótis: tři kostely z 11. až 18. století pod jednou střechou

• Agios Nikolaos tis Stegis jižně od Kakopetrie

• Panagia Theotokos a Panagia Eleousa Podithou v Galatasu

• Archangelos Michael v Pedoulás

• Panagia tou Moutoullas, nejstarší kostel se stodolovou střechou

• Panagia tou Asinou (Panagia Forviotissa) s nádherným vyobrazením všech 9 kostelů

• Panagia tou Arakou v Lagoudeře z 12. století, s pozoruhodnými freskami, včetně Poslední večeře

• Timios Stavros tou Agiasmati v Pelendri: kostel ze 14. století je nejodlehlejším ze všech devíti kostelů se stodolovou střechou

Místo

Pohoří Troodos 34° 55' 19.2072" N, 32° 52' 49.9656" E
Location

Kypr na Facebooku