Jste zde

Domů » Příroda

Příroda a turistika

Část poloostrova Akamas

Kypr je třetím největším ostrovem ve Středozemním moři a je zcela po právu ideálním místem dovolené pro hosty, kteří chtějí něco víc, než jen ležet na pláži.
Obraz místní krajiny je utvářen hlavně olivovníky, kopci, členitým pobřežím a klidnými plážemi. Ostrov Kypr je rozdělen na menší řecký jih a větší tureckou severní část.

Na řecké straně, tedy na jihu ostrova, najdete mnoho skvělých hotelů a penzionů. Po několika dnech strávených na pláži si můžete třeba pronajmout auto k lepšímu prozkoumání celého okolí, anebo si vyjet na kole či jen tak vyjít pěšky. Kláštery, kostely, osady z doby kamenné, hrady a zříceniny seznámí návštěvníky s historií ostrova.

Více než 40 turistických stezek je k dispozici návštěvníkům v tomto ráji pěší turistiky, takže je opravdu z čeho vybírat. Ať už v pohoří Troodos nebo na poloostrově Akamas - jako správní milovníci přírody můžete tento ostrov bohyně Afrodity prozkoumat pěšky.

Pobřežní, lesy a hory jsou doslova rájem pro pěší turisty. Kyperská organizace cestovního ruchu tu totiž vytvořila spolu s organizací Forest Service několik desítek dobře udržovaných a výborně značených turistických tras a naučných stezek. Tyto trasy o celkové délce na 200 km se rozprostírají od mysu Greco na jihu až k poloostrovu Akamas na severozápadě.

Ideální turistický scénář pak jednoznačně představuje pozorování přírody a to nejen ve vnitrozemí Paphosu a v pohoří Troodos, ale zejména na poloostrově Akamas, který byl vyhlášen přírodní rezervací. Roste tady na 600 různých rostlinných druhů a z tohoto počtu se jich 35 vyskytuje pouze na Kypru.
Velice zajímavá je taktéž zvířena. Ostrov obývá 168 druhů ptáků, 12 různých druhů savců, 20 druhů plazů a mnoho druhů motýlů. Motýl Glaucopsyche Pafos se dokonce stal symbolem tohoto regionu.

Na Akamasu se můžeme vydat na pět turistických stezek: Turistická trasa Afroditina měří 7,5 km, Adonisova trasa 7,5 km, turistická stezka Smigies 5 km, stezka Pissouromotis 3 km a turistická trasa Kathikas 2 km.
V západních částech pohoří Troodos je přímo romantické místo, jako stvořené pro milovníky přírody, údolí cedrů v přírodní rezervaci Tripylos.

Nejlepší dojem z tohoto cedrového údolí bezpochyby získáte při putování k nejvyšší hoře v západní části pohoří, k 1 362 metrů vysokému vrcholu Tripylos. Nabízí se vám pak odsud pohled na cedrový les a až na Olymp a na poloostrov Akamas. Při troše štěstí se dají dokonce zahlédnout i supi, sokoli a dokonce i orli královští nebo mufloni.

Místo

Poloostrov Akamas 35° 2' 22.5852" N, 32° 16' 41.4228" E
Location

Kypr na Facebooku