Jste zde

Domů » Historie

Výlet do historie, 1. část

Kyperské archeologické naleziště Khirokitia

Kypr ... aneb, jak vyrostl z pravěkého moře jeden ostrov

Geologové vycházejí z toho, že třetí největší ostrov Středozemního moře se vynořil asi před 25 miliony lety z pravěkého moře. Geologické nálezy z kyperského pohoří Troodos poskytují vědcům v současné době cenné informace o geologickém vývoji celého ostrova.

Asi před 200 miliony let se superkontinent Pangea rozpadl a mezi africkým a euroasijským kontinentem vzniklo moře Tethys. To však o několik milionů let později opět zmizelo v zemských hlubinách a tehdy se zformovalo z malé části jeho kůry pohoří Troodos.

O dalších deset milionů let později se pak na severu vztyčilo pohoří Pentadaktylos. Dnešní plošina Mesaoria bývala mělkým mořem, které oddělovalo od sebe zmíněná dvě horská pásma. Asi před dvěma miliony let se vytvořila poprvé mezi nimi pevnina, a tak vlastně vznikl ostrov Kypr.

Kyperské přírodní zdroje, jako např. měď, hrály později významnou roli v ekonomickém rozvoji pozdějšího vývoje ostrova. Také zásobám chromu a azbestu vděčí dnešní Kypřané právě geologickým procesům na dně pravěkého moře Thetys.

První lidské sídliště na Kypru zařadili historikové do mladší doby kamenné, to znamená asi 9000 roků nazpět v čase. V Khirokitii byla archeologická naleziště otevřena pro návštěvníky, aby se dověděli něco víc o životě prvních zemědělců a lovců.

Vzhledem k zeměpisné poloze ostrova zde najdete směsici různých kultur, ale řecký vliv je nejvýraznější. Říká se, že Řekové byli prvními obyvateli ostrova, když tady vybudovali svá první osídlení Mykéňané. Od té doby se pak řecká kultura vyvíjela postupně po celém ostrově, a to i přes mnoho cizích panovníků, kteří se snažili přivést ostrov pod svou vlastní kontrolu.

I když někteří z nich po úspěšném dobytí ovládali ostrov na kratší nebo delší dobu, bylo to vždy jen dočasně. Nechali ale přitom po sobě zbytky své kultury, které poté byly převzaty zemí i místními lidmi. Féničané, Egypťané, Peršané, Římané, Frankové, Benátčané, Turci i Britové, to je jen stručný seznam vládců, kteří v celé historii dobyli Kypr. A všichni tady po sobě zanechali své stopy.

Archeologické vykopávky na mnoha částech ostrova vnesly světlo do jednotlivých etap kulturního vývoje ostrova. Nálezy kuchyňských předmětů, šperků, zbraní, drahých kamenů, zlatých a stříbrných mincí, bronzových soch, z toho všeho mohou odborníci usuzovat na různé aspekty života starověkého světa, a vy si je můžete prakticky všude na vlastní oči prohlédnout.

Místo

Khirokitia 34° 47' 43.9008" N, 33° 20' 38.5044" E
Location

Kypr na Facebooku