Jste zde

Domů » Řecká část

Pohoří Troodos

Kypr - pohoří Troodos
Autor: cedricd

Celou jednu třetinu ostrova Kypr pokrývá pohoří Troodos, jehož výběžky dosahují na severozápadě až k moři u poloostrova Akamas. Na jihu pohoří klesá k pobřeží pozvolna, zatímco severní svahy přecházejí v rovinu strmě. Na severovýchodě se Troodos přibližuje až na 24 kilometrů k hlavnímu městu Nikósie.

"Země, jíž jsme prošli, je velmi malebná, rovina postupně přechází do nádherných zelených kopců, na něž pak navazuje impozantní řetězec hor se zasněženými vrcholky", napsal v roce 1806 španělský cestovatel Ali Bey al-Abbasi. Černé pinie jsou pravděpodobně také důvodem, proč je pohoří často označováno jako "černý les Středomoří".

"Zelené srdce" ostrova bylo oblíbeným místem pobytu bývalých britských koloniálních pánů, kteří na Kypru zůstali až do roku 1960. Od roku 1980 je cestovní ruch i v horských oblastech opět na vzestupu. V zimním období, tj. od ledna do března, tady dokonce můžete trávit i zimní dovolenou. V zimě tu často sněží a lyžaři dokonce mají k dispozici i lyžařské vleky. V létě jsou zase hory rájem horolezců, turistů a botaniků.

Pohoří se svojí nejvyšší horou Olymp (1952 m) je oblíbeným cílem mnoha Kypřanů. Zejména v měsících červenec a srpen, kdy je na pobřeží velmi horko, tu lidé hledají trošku ochlazení. Především ve večerních hodinách je zde opravdu citelně chladněji.

V piniových lesích a na horských svazích se skvěle daří 127 druhům endemických rostlin, které jsou skutečně jedinečné a rostou jen v tomto regionu. Kromě skalních růží a levandule tady rostou též orchideje. Z oblasti pohoří Troodos pocházejí zejména kyperské třešně, ale skvěle se zde daří i jabloním a hrušním.

Zajímavosti:
• kostel s doškovou střechou v Asinou
• skromně ​​vyzdobený vesnický kostel ve Vyzakiá
• Pano Plátres a dva pozoruhodné vodopády
• bývalé azbestové doly u Pano Amíantos
• vodopád Myllomeri
• kostely s doškovými střechami
• kláštery Troodítissa, Kýkko a Machairás

Pano Plátres - vodopád

Kypr na Facebooku