Jste zde

Domů » Řecká část

Návštěva Nikósie, 2. část

Kyperské lázně Omeriye

Na cestě z Arcibiskupského paláce k ulici Odos Lidras budete míjet bývalou a nyní téměř opuštěnou Městskou tržnici, do bývalé elektrárny umístěné městské středisko pro současné umění a kostel Faneromenis z roku 1872, největší kostel v řecké části Starého města. Naproti si pak povšimnete muzea Bank of Cyprus s archeologickými nálezy z mladší doby kamenné až po středověk z ostrova Kypr.

Dalšími zajímavostmi v řecké části města Nikósie jsou lázně Omeriye ze 16. století, nyní využívané jako wellness centrum. Za vidění rozhodně stojí i mešita Omeriye, v současné době spravovaná syrskými muslimy a benátská brána Famagusta Gate, se svými putovními uměleckými výstavami.

Zvláštní starobylou krásou vyniká především městská čtvrť Chrysaliniotissa, kde narazíte na pestrý trh s ovocem a zeleninou, který se tu koná každé středeční dopoledne v místě Costanza - Bastion u městských hradeb. Centrum nočního života mladých pak představují hospody na městských hradbách mezi Famagusta Gate a hranicemi.

Turecká severní část

Centrem turecko - kyperské části Starého města je jednoznačně gotická katedrála sv. Sofie z počátku 13. století, které nese, jakožto hlavní kyperská mešita, od roku 1570 název mešita Selimiye. Před ní se na malém náměstíčku nachází i malá městská tržnice.

Hned vedle mešity je obnovený Bedesten (bazar). Jedná se přitom o bývalý byzantský kostel z 12. století, který začali Osmané používat jako tržnici a sýpku na obilí.

Nejkrásnější městskou čtvrtí celého Starého města je nákladně obnovená čtvrť Arab-Ahmet. Na vnitřním nádvoří velké karavansaraje (původní turecký hostinec) Büyük Han z 16. století jsou nyní umístěny snad všechny místní druhy řemesel, obchody a velmi dobré levné restaurace.

Zvláštnímu zájmu se těší muzeum Mevlevi Tekke, které vypráví o historii tureckého dervišského řádu a o turecko - kyperském lidovém umění. Kdo chce zažít osobně v turecké části města překrásný pohled na celé město, měl by se vypravit do restaurace Roof Garden Restaurant, která je umístěná na střeše hotelu Saray.

Doprava

Nikósie se nachází přibližně ve středu ostrova a mnoho silnic z ní vede hvězdicovitě k pobřežním městům. A1 spojuje Nikósii s dálnicí na jižním pobřeží, A9 vede na západ k pohoří Troodos. Larnaca je vzdálená asi 30 minut jízdy, Limassol cca 40 minut.

V severní části města je letiště Ercan, které je dostupné po 4-proudové dálnici, staré letiště v jižní části je uzavřené od roku 1974, protože je umístěné v ochranné zóně OSN. Nejbližší letiště je jinak ve městě Larnaca.

Místo

Mešita Selimiye, Nikósie 35° 10' 35.3712" N, 33° 21' 52.1676" E
Location

Kypr na Facebooku