Jste zde

Domů » Řecká část

Klášter Stavrovouni, 2. část

Kyperský klášter Stavrovouni

V poslední době klášter prošel kompletní rekonstrukcí, jeho malý kostel byl znovu obnoven s freskami a ikonami, které vytvořil místní mnich, malíř Fr. Kallinikos. Legenda o založení je zaznamenána v obrázcích: Svatá Helena v jasně červeném rouchu a Nalezení Svatého Kříže v Jeruzalémě.

V klášteře jsou k vidění také více než 1000 let staré keramické desky, na nichž jsou vyryta jména v klášteře tehdy přebývajících pěti mnichů. Z bohaté historie kláštera vystupuje na světlo ještě svědectví tajné krypty (před klášterním vchodem), kde se prý mniši schovávali před nevítanými návštěvníky. Dnes je tam moderní kaple zasvěcená Konstantinovi a Heleně.

Metochi je malý klášter nebo kaple, která patří k hlavnímu klášteru. Klášter Stavrovouni na ostrově Kypr má řadu těchto metochií, z nichž nejznámější je Agia Varvara na úpatí kopce. Ještě před několika desítkami let využívala tuto metochii většina mnichů. Nebyla zde žádná voda ani elektřina na vrcholu kopce, a jen dva nebo tři mniši zůstávali na vrcholku.

Další metochi jsou Panagia Stazousa a Agios Modestos, které se nacházejí mezi obcemi Pyrga a Klavdia. Dnes mniši v Agia Varvaře pracují jako malíři ikon anebo v zemědělství, zatímco mniši v dalších dvou metochií se více soustřeďují na modlitby a žijí spíše poustevnickým životem.

Ženy nemají povolen vstup do hlavní části kláštera, ale je jim dovoleno navštívit kapli mimo ní, svatého Phanouriose, na vrcholu kopce. Mohou také každou neděli do metochi Agia Varvara. Toto pravidlo se nazývá "avato" (což znamená: vstup je zakázán), a souvisí to s přísným životem mnichů na hoře Athos, kam ženy také nesmějí vstoupit.

Mnoho žen ale třeba upřednostní přímo divukrásný výhled do širého okolí. Hlavně v časných ranních hodinách, kdy je vzduch ještě jasný, jsou odtud dobře vidět zelené vinice, stříbřitě zbarvené olivové háje a pšeničná pole v nížinách a dokonce bývá vidět i Solné jezero u města Larnaca.

Na západě se táhne pohoří Troodos až k hoře Olympus a za opravdu jasných dní je dokonce vidět i města Nikósie a Famagusta. Občas se na horizontu objeví i libanonské pobřeží.

Otevírací doba kláštera je od dubna do srpna v době od 8:00 do 12:00 a od 15:00 do 18:00 hodin. Od září do března v době od 8:00 do 12:00 a od 14:00 do 17:00 hodin. Vchod je přes klášterní prodejnu.

Místo

Metochi Agia Varvara, klášter Stavrovouni 34° 53' 14.7624" N, 33° 26' 14.3376" E
Location

Kypr na Facebooku