Jste zde

Domů » Řecká část

Potápěčské lokality, 2. část

Ostrov Kypr a podmořský svět
Autor: Mal B

Milovníci jeskynního potápění budou přímo nadšeni místním skalním útesem. U Afroditiných lázní je sestup do hlubin moře dokonce možný už přímo z místní pláže.

Potápěčské lokality u kyperského letoviska Ayia Napa se nacházejí kolem mysu Kap Grekomi, kde je i mnoho útesů a jeskyní.

Mezi městy Protaras a Ayia Napa se nacházejí zajímavá místa jako Greko Lagoon, Kap Greko Wall, tunely a jeskyně u mysu Greko zvané Spilies, Agioi Anargyroi s 20 m hlubokým strmým útesem (vstup je u kostela) a Kyklopská jeskyně. Před městem Larnaca leží "pohřben" v hloubce 20 metrů vrak lodi Zenobia.

U Limassolu jsou výborné lokality k potápění kolem mysů Gáta a Zevgári s jediným chráněným územím pro ryby na celém ostrově Kypr. Jihozápadně od Limassolu spočívají na dně moře pozůstatky lodi Copper.

Vrak lodi Farses II, 68 m dlouhé nákladní lodi potopené v roce 1978, leží asi 700 metrů od starého přístavu v Limassolu. Vrak leží na boku a je snadno dostupný pro všechny potápěče.

Asi 1 km východně od zálivu Pissouri narazíte na dvě velké jeskyně a několik menších jeskyní, přímo lákajících k prozkoumání. V těch větších jeskyních by dokonce mohly údajně být i velké římské hrobky, které se potopily při velkém zemětřesení v roce 1954 do moře. Maximální hloubka vody v této oblasti je 9 m.

Potápěčské školy

Kdo se ubytuje v kyperských turistických oblastech, určitě někde v blízkosti hotelů narazí na nějakou potápěčskou základnu. Tyto základny nabízejí služby tzv. pickup-servisu, při kterém se můžete nechat dopravit přímo z vašeho hotelu na místo potápění.

Ceny za podmořské potápěčské prohlídky pod hladinou Středozemního moře se nijak výrazně neodlišují od cen obvyklých jinde. Po přidělení odborného instruktora obdržíte na potápěčské základně potápěčské vybavení a můžete již sestupovat do mořských hlubin.

Místní potápěčské základny vám také doporučí ta nejvhodnější místa pro vaše budoucí podmořské dobrodružství. Nejprestižnější a nejstarší škola potápění na Kypru je CYDIVE ve městě Pafos. Poskytuje informace o zhruba dvaceti nejlepších potápěčských lokalitách u pobřeží a podrobné pokyny. V Larnace mají k dispozici i dekompresní komoru.

Ostrov Kypr a podmořský svět
Autor: Mal B
Geografie: 

Kypr na Facebooku