Jste zde

Domů » Řecká část

Paralimni

Paralimni - kostel sv. Jiří

Původní obec Paralimni se nachází kousek od jihovýchodního pobřeží ostrova Kypr a je součástí okresu Famagusta (Ammochostos). Název se dá přeložit jako "osada u jezera". Původně totiž byla obec postavena na břehu mělkého jezera, kde se voda nacházela jen v zimě. Na začátku 20. století ustoupilo toto jezero souši pro zemědělské účely.

Historicky se Paralimni "posunulo" z pobřeží, a to kvůli útokům cizích národů, zejména Arabů. Jeho cesta vedla tedy směrem dál od pobřeží, aby se před zmíněnými výpady ochránilo. K tomuto odsunu došlo údajně roku 1571, kdy byla Famagusta obsazena Osmany.

Prvními obyvateli byli zemědělci, bylo to z části díky místnímu mírnému klimatu, které ho posléze proslavilo. Zpracovávají se zde brambory a rajčata, a to již brzy na začátku roku. Rozprostírají se tu i krásné pláže, jako třeba ta ve Fig Tree Bay (Záliv fíkovníků).

Přímořské letovisko zde vzniklo teprve v 90. letech minulého století, je lemované mnoha zátokami s plážemi s nabídkou mnoha vodních sportů. Mezi hotely ale ještě dnes můžete narazit na červeně zbarvená bramborová pole. Také zde stojí některé větrné turbíny pro získávání podzemní vody. Ale jinak je všechno zaměřené jen a jen na cestovní ruch.

V "předturistickém" období byla původně zemědělská vesnice jediným osídlením v této oblasti. Dnes zde najdete malé, moderní centrum s hospůdkami, restauracemi a obchody se suvenýry. Návštěvníci, kteří chtějí zažít více než jen plážovou dovolenou, jsou zde na špatném místě. Autobusem se ale snadno dostanete do letoviska Ayia Napa nebo do národního parku Kap Greco.

Jedinou malou zajímavostí na tomto malém pobřežním úseku je malá, teprve nedávno postavená kaple Profitis Ilias na nízké skále. Z ní také budete mít krásný výhled na celou oblast. Před kaplí stojí tzv. "strom přání". Takové stromy dříve na Kypru často stávaly před kostely a kaplemi. Věřící na podporu jejich modlitby přivazovali na tyto stromy kus látky. Tak můžete dnes na tomto stromě vidět papírové kapesníky, ponožky, podprsenky a někdy dokonce i tenisky ...

Zato ve vnitrozemí objevíte hned tři kostely bezprostředně vedle sebe, které leží na hlavním náměstí. Největší z nich je kostel sv. Jiří, který byl vysvěcen v 90. letech minulého století a je vymalován v tradičním byzantském stylu. Střední kostel, také na počet sv. Jiří, pochází z 19. století a je starší než mariánský kostel Panagia ze 13. století.

Od dob turecké invaze a okupace Kyperské republiky v roce 1974 se město zvětšilo, protože muselo přijmout mnoho uprchlíků prchajících ze severu. Mnoho lidí, kteří pracují v turistických letoviscích Protaras a Ayia Napa žije právě v Paralimni, které je nyní největší obcí kyperských Řeků v kontrolovaném pásmu. Dokonce se stalo malým hlavním městem mimo okupovanou oblast Famagusta.

Paralimni - kaple Profitis Ilias

Místo

Paralimni 35° 2' 25.1772" N, 33° 59' 4.9344" E
Location

Kypr na Facebooku