Jste zde

Domů » Řecká část

Paphos

Paphos - pevnost
Autor: MiqsPix

Paphos se nachází na jihozápadě řecké části ostrova Kypr, je to čtvrté největší město, kde žije více než 51 tisíc obyvatel. Je to poměrně poklidné místo, ovšem návštěvníkům se zájmem o dějiny nabízí objevování historie. Návštěvu tohoto zajímavého města byste si měli naplánovat přinejmenším na celý den, abyste ho stihli prozkoumat i s jeho blízkým okolím.

Jakýmsi místním symbolem je středověká pevnost, postavená roku 1592 Turky přímo u přístavu. Můžete vystoupat až nahoru a užít si tak nádherný výhled na město. Ale objevíte zde i mnoho dalších zajímavostí. Královské hrobky ze 3. století př.n.l. nebo římské vily patří k těm nejznámějším.

Několik malých uměleckých děl pro historické "znalce" se také nachází v okolních klášterech, jde o krásné fresky a řezby ze dřeva. Zajímavý je i trochu vzdálenější klášter Neophytos, pojmenovaný podle askety, který tam přebýval.

Ale město toho nabízí turistům ještě více. Podle řecké mytologie právě zde vstoupila na zem bohyně Afrodita, a proto také později přijala příjmení Paphia. Paphos se tak stal jakýmsi centrem uctívání této bohyně, názvy památek jako např. "Afroditina skála" nebo "Afroditiny lázně" proto nejsou vůbec žádným překvapením.

Pokud se v průběhu dne nebo po dlouhé procházce ocitnete v přístavu, hned tak rychle se z něj nedostanete díky mnoha tavernám a restauracím. Teprve pak můžete začít s průzkumem zajímavých turistických atrakcí v přístavu poněkud podrobněji. Stojí tady římské venkovní divadlo "Odéon", archeologický park s mnoha nalezišti a také maják. Pohled z něj na okolní Středozemní moře je opravdu jedinečný.

Letovisko je také vyhlášené svými lahodnými pochoutkami. Zejména byste si neměli nechat ujít ochutnávku místních čerstvých ryb. Vzhledem k tomu, že Kypr již také vstoupil do Evropské unie, ceny se pohybují kolem obvyklých evropských cen.
A teď už snad zbývá jen poznat místní obyvatele a užít si něco ze zdejší historie.

Paphos - ruiny římských lázní
Autor: MiqsPix
Paphos - socha George Grivase
Autor: MiqsPix
Paphos - řecká kaple
Autor: MiqsPix

Kypr na Facebooku