Jste zde

Domů » Řecká část

Ómodos, 2. část

Ómodos na ostrově Kypr je častým cílem autobusových zájezdů a stává se, že je tu přes den velmi mnoho turistů. Když ale tyto výletní autobusy obec opustí, je tu opět klid. V obci je mnoho řemeslnických krámků, ale také obchodů, které prodávají víno, pistácie, mandle a textil.

V obchodech turisté kupují kromě výšivek také hroznové brandy Zivania (tzv. "kyperské ouzo") a med, a v pekárně kromě zašpičatělých rohlíků i chleba ve tvaru věnce, tzv. "arketana", což je místní specialita. Určitě byste měli ochutnat i sladké dezertní víno Commandaria, srovnatelné se známějším portským vínem.

Mnoho malých uliček, které jsou obrostlé citrónovníky a mandarinkovníky, dodávají místu zvláštní kouzlo. Domky s pestrými dveřními a okenními rámy vyzařují typický kyperský klid. V jedné malé uličce je soukromé muzeum Sokrates, které prezentuje původní životní styl a také původní domácí výrobu vína.

Zvláštním kulinářským zážitkem je taverna Katoi, kde si kromě oběda nebo večeře můžete vychutnat i lahodné víno a krásnou řeckou hudbu. V létě si můžete udělat pohodlí na malé terase s krásným výhledem. Dům je starý více než 150 let a dříve sloužil jako obytná stavba.

Taverna se nachází pouhých 300 metrů od náměstí a kláštera svatého Kříže. Najdete ji nejlépe, když se vydáte z náměstí směrem ke klášteru a pak odbočíte vlevo do první postranní uličky. Jděte dále rovně, až přijedete k hospůdce.

Dnešní Ómodos byl založen někdy během byzantského období. Pro interpretaci názvu místa existuje více verzí: Podle té "nejhezčí" měl být název odvozen z řeckého slova "modos" (tedy něco jako "udělej si čas a nespěchej"). Pravděpodobnější je však označení podle feudála Homodeuse, zmíněného ve franské listině, který žil ve zdejším regionu.

Z Ómodosu se dostanete během asi 30 minut k výchozímu bodu naučné stezky "Troodos Artemis Nature Trail". Pojmenovaná byla podle bohyně Artemis a do nadmořské výšky 1.850 metrů vás povede zalesněnými oblastmi a kolem velmi zajímavých geologických skalních útvarů.

Převážně zde jsou mohutné černé borovice a jalovcové stromy, které vám v létě zajistí příjemný stín během procházky. Budete mít krásné výhledy na okolní horské vesnice. Stezka také vede kolem 3 lyžařských vleků, které jsou postavené v oblasti pohoří Troodos.

Až do dubna tady také můžete narazit na sněhová pole. V dopoledních hodinách tu může být docela chladno, takže doporučujeme vzít si sebou nějaké to teplejší oblečení.

Pohoří Troodos na Kypru
Autor: alioshabp

Místo

Taverna Katoi, Ómodos 34° 50' 55.176" N, 32° 48' 33.462" E
Location

Kypr na Facebooku