Jste zde

Domů » Řecká část

Ómodos, 1. část

Kyperská vesnička Ómodos
Autor: stevehorgan

Vesnička Ómodos se nachází asi 40 km severozápadně od přístavního města Limassol a 10 km jihozápadně od Pano Platres, na jižních svazích pohoří Troodos. Je jednou z "nejřečtějších" vesniček na Kypru, místní se živí většinou pěstováním ovoce a produkcí vína.

Malebná vesnice Omodos rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se v idylické horské krajině a v centru obce jsou krásně zrenovované domy v typickém, kypersko - středomořském stylu. Za vidění stojí náměstí s tržištěm a klášter svatého Kříže ze 17. století, který má mnoho náboženských artefaktů.

V mezinárodních turistických průvodcích je Ómodos označován jako vinařská obec na ostrově Kypr. Díky tomu je obec navštěvována mnoha turisty a nabízí tak i alternativní zdroj příjmů pro své obyvatele (kterých zde žije asi 300), protože zde byly otevřeny restaurace s typickou kyperskou kuchyní a obchody se suvenýry.

Každý rok v srpnu se v obci dokonce koná i Festival vína. Zajímavá je prohlídka původního vinného sklepa a mnoha historických vinařských lisů v domě Linos, včetně vinařských nástrojů, které dokládají, jak těžká musela být výroba vína před mnoha lety. Pod starobylými klenbami můžete víno nejen ochutnat, ale i rovnou zakoupit. Vstupné je zdarma.

Nejstarší dochovaný vinařský lis v obci je dokonce starý více než 500 let. Pro veřejnost otevřené jsou 2 vinařské domy, Sokrates a Nikos. K vidění jsou v nich také místní výšivky a starý nábytek.

Obec patří k nejkrásnějším místům na ostrově Kypr a v jejím centru, na dolním konci náměstí Platia, stojí klášterní kostel, což je na Kypru velmi neobvyklé. Dnes již neobývaný Timiou Stavrou byl nově postaven v 19. století, ale jeho původní založení se datuje do 4. století, asi do roku 327.

Interiéru dominuje nádherný zlacený ikonostas z 18. století. V kostele je také podle tradice uchovávána část pout a tříska z Ježíšova kříže a relikt lebky apoštola Filipa. V budově je i několik muzeí: Muzeum byzantského umění, Muzeum lidového umění a výstava dokumentující boj Kypřanů za svobodu proti Britům po druhé světové válce až do získání nezávislosti v roce 1960.

Místní obrázek dokreslují tradiční domy, přírodním kamenem dlážděná hlavní ulice a uličky s ženami, co vyšívají, a samozřejmě s klábosejícími muži. Během procházky po úzkých uličkách narazíte na další malé muzeum. Je umístěno v místním tradičním domě a bylo zřízeno již před desítkami let.

V jednotlivých prostorách si můžete prohlédnout třeba svatební fotografie na prádelníku, staré rádio, kolébku pro děti anebo vyšívání, které zde zanechaly minulé generace. Ómodos se totiž proslavil i výšivkami. Mnoho starších žen tu dodnes ručně tká překrásné ubrusy a dečky, které s velkým úspěchem prodávají.

Místo

Klášter Timiou Stavrou, Ómodos 34° 50' 51.558" N, 32° 48' 31.788" E
Location

Kypr na Facebooku