Jste zde

Domů » Řecká část

Ayia Napa a pláže

Pohled na pláž Nissi Beach, Ayia Napa na Kypru
Autor: CTO Zurich

Ayia Napa byla kdysi tradiční rybářskou vesnicí, jen nenápadným místem na mapě ostrova Kypr.

Dnes je to ovšem rušné letovisko, které přivítá více než půl milionu návštěvníků ročně.

Geograficky vzato leží blízko mysu Greco, asi 12 km od města Protaras a 70 km jihovýchodně od města Famagusta.

V letovisku objevíte zlaté písečné pláže s křišťálově čistým mořem.

Pláže na pobřeží u Ayia Napy patří k těm nejkrásnějším na celém Kypru a přitahují tak mnoho turistů.

Podél pláží je pro návštěvníky nachystána široká škála nabídek vodních sportů. Můžete se věnovat třeba vodnímu lyžování, windsurfingu, plachtění, jízdě na šlapadlech nebo motorových člunech, parasailingu nebo potápění.

Hodně návštěvníků pochází z Velké Británie a Švédska - pro ně má Agia Napa podobný smysl jako Mallorca pro mnoho Němců.

Nicméně se přijíždí také mnoho návštěvníků ze střední a východní Evropy a Ruska, Izraele či Libanonu, takže atmosféra je tady skutečnou multikulturní.

Všechny pláže v Ayia Napě byly oceněny "Modrou vlajkou", která je zárukou čistoty a dobré kvality plážových zařízení a odpovídá evropským normám.

Nissi Beach

Tato pláž byla již několikrát vyhlášena za nejkrásnější pláž v Evropě a bývá dokonce přirovnávána ke karibským plážím.

Nissi v řečtině znamená "malý ostrůvek" a před pláží jeden takový malý ostrov je. Můžete se k němu přebrodit vodou, pláž je tak díky mělké vodě ideální i pro malé děti.

Navazují zde na sebe hned dvě pláže a každá je jiná. Jedna je dlouhá a rušná, ta druhá zase malá a poklidná. Společný ale mají zlatý písek a čisté moře ke koupání.

V letní sezóně je ale pláž velmi přeplněná a živá, až do noci se zde konají hlučné párty. Pokud chcete aspoň trošku klid, musíte sem vyrazit hned ráno anebo - ještě lépe - mimo sezónu.

Sandy Bay

Pláž je vzdálená asi 400 metrů od Nissi Beach. Malá zátoka má o trošku teplejší moře, protože je trochu chráněná před větrem. Je ideální pro rodiny s dětmi.

Grecian Bay

Je centrální pláží kyperského letoviska Ayia Napa, začíná u rybářského přístavu a rozprostírá se dále východním směrem na Protaras. Na ní hned navazují tři další malé pláže.

Ty sice nejsou tak hezké, ale pokud hledáte něco klidnějšího nebo chcete šnorchlovat, bude se vám tady líbit.

Ayia Thekla

Pláž se nachází asi 6 km západně od Ayia Napy a ani v letní sezóně není nijak přeplněná mnoha turisty. Její název je odvozen od nedalekého malého kostela, který nese stejný název.

Macronissos

Moc hezká pláž s jemným bílým pískem, která leží asi 4 km od Ayia Napy. Navštěvují ji převážně mladí lidé a rodiny s dětmi.

Pokud hledáte trochu klidnější pláže, doporučujeme navštívit Golden Beach nebo Limanaki, jednu z nejdelších pláží na Kypru.

Místo

Nissi Beach, Ayia Napa 34° 59' 13.002" N, 33° 58' 1.056" E
Location

Kypr na Facebooku