Jste zde

Domů » Historie

Výlet do historie, 2. část

Bysta Ptolemaia I.
Autor: j. kunst

V průběhu různých fází neolitu (mladší doby kamenné), začala civilizace na ostrově Kypr vzkvétat a na samém počátku neolitu, v tzv. předkeramickém období, se mohou datovat první ukázky keramické tvorby.

S objevem a využití mědi na Kypru pak vstoupil ostrov do nové éry, do doby měděné. I když byla měď používána zpočátku jen velmi omezeně, existují důkazy o rostoucím využívání mědi v průběhu času, a dokonce i o jejím vývozu.

Během doby bronzové se objevuje na Kypru v důsledku masivní imigrace etnických skupin řeckých osadníků, kypersko-mínojský vliv. Vztahy mezi Kyprem a zbytkem řeckého světa se dále prohloubily v letech 1300 až 1230 př.n.l.. V té době již dominoval na ostrově řecký jazyk, řecké náboženství a řecké zvyky. Byla založena nová města, která se později vyvinula v samostatná království.

Strategická poloha ostrova Kypr přilákala na ostrov mnoho různých národů a vyvolala vlny nepřátelských útoků ze strany sousedních států. Opakované útoky Asyřanů, Egypťanů a Peršanů, ale i přírodní katastrofy, donutily mnoho obyvatel opustit svá města a hledat útočiště jinde.

Ostrov Kypr si užil na krátkou dobu i vlastní nezávislost, bylo to v letech 669 až 565 př.n.l., ovšem poté byl znovu ovládnut Egyptem. Kyperské království bylo nuceno platit velké daně, ale udrželo si vlastní samosprávu. I když tehdejší egyptská nadvláda trvala jen relativně krátký čas, zanechala velký vliv ve všech oblastech života, ale vůbec největší v oblasti umění.

Následující perská nadvláda byla poznamenána silným násilím. Kyperští obyvatelé se vzbouřili proti zahraničním vládcům, ale toto povstání bylo potlačeno železnou rukou, mnoho měst bylo obleženo a pak i zničeno.

Perské ovládnutí skončilo sjednocením za doby vlády makedonského krále, Alexandra Velikého (356 - 323 př.n.l.). Po jeho smrti ale vznikl konflikt mezi Ptolemaiovci a Antigonovci a Antigonův syn byl dočasně ustanoven za vládce ostrova.

Nakonec však získal převahu Ptolemaios I., Kyperské království bylo zrušeno a ostrov připojen k Ptolemaiovské říši. Během této doby tady byly postaveny unikátní veřejné budovy, jako divadla či různá sportovní zařízení. Ptolemaiovci byli posléze nahrazeni Římany, kteří zde pak vládli od roku 50 př.n.l. až do roku 330 n.l..

Někdy v té době vzniklo křesťanství a ostrov Kypr byl právě jednou z prvních oblastí, která byla pokřesťanštěna. Posílení křesťanství znamenalo také založení prvního biskupství na ostrově.

Enormní velikost Římské říše vedla později k rozdělení na dva státy. Vznikla tak Byzantská říše (Východořímská) a Západořímská říše. Kypr byl připojen k té východní části. Tak skončilo na Kypru římské období, které je obecně označováno také za konec starověku.

Kypr na Facebooku