Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Potápěčské lokality, 1. část

Kypr a podmořský svět
Autor: Mal B

Před 9000 lety byli rybáři, kteří lovili mořské houby u jižního pobřeží ostrova Kypr, vlastně prvními kyperskými "potápěči". Je to skutečně překvapivé, že byl Kypr potápěčskou veřejností dosud poněkud opomíjen, protože podmínky pro potápění jsou zde poměrně dobré.

Žádné vlny, ani žádné nebezpečné mořské proudy, viditelnost je ve vodě asi 25 metrů a teploty vody v květnu a v červenci se pohybují mezi 18 až 26°C, v srpnu a v září bývá voda teplá dokonce 26 - 28°C a od října do prosince se pak teplota snižuje od 24 až k 17°C.

Navíc je tady potápění ve srovnání například s Řeckem vcelku jednoduchým úkonem: alespoň s ohledem na ustanovení zákona: Na Kypru se můžete potápět s kyslíkovou lahví do moře, nikoho to tady neobtěžuje, pokud se ovšem potápěč neobjeví s amforou nebo s mořskou houbou v ruce. Není také povoleno potápění v obvyklých zákazových zónách v přístavech nebo ve vojenských zónách.

Ve vodách kolem ostrova je spousta vraků a také tu můžete objevit velmi zajímavé podmořské útvary. Co je ale poněkud vzácné, jsou barevné ryby. Objevují se zde obvykle všechny možné druhy ryb, od rybek velkých jako prst, až po ryby jako ruka. V moři žijí pyskouni, hlaváči, kanici, vranky, papouškovité ryby, korneti, ďasové, pruhovité ryby, červené kardinálové ryby a - někdy - i želvy.

Lokality

Velmi dobré potápěčské lokality se nacházejí hlavně u města Paphos, směrem k poloostrovu Akamas. Tam bývá voda velmi čistá a průzračná, a pláže jsou do značné míry nenarušené.

V Paphosu samotném existuje celá řada možností bezvadného potápění blízko přístavu, např. u Parrot Reef, u římské zdi v přístavu, v The Shoals (i s několika starověkými vraky lodí), v The Valley mezi dvěma skalními útesy a na Jubilee Shoals, útesu jihozápadně od přístavu. V hloubce 12 m tady leží na dně malá lodď, tzv. kutr.

V letovisku Agios Georgios, západním směrem od Pafosu, jsou vynikající příležitosti k potápění u malého příbřežního ostrůvku Gerunissos a v jeskyni u mysu Drepanum.

Na poloostrově Akamas jsou bezesporu ty nejlepší potápěčské lokality u ostrova Agios Georgios, na jehož jihozápadě ční strmá skalní stěna a na západě je velká jeskyně.

Dalšími velmi zajímavými místy pro potápěče jsou pak jistojistě i Camili Island, Devils Head (tunely a jeskyně), The Maze (tunely a oblouky) a Cathedral Reff.

Kypr a potápěči
Autor: Mal B

Místo

Přístav Paphos 34° 45' 18.558" N, 32° 24' 27.6876" E
Location

Kypr na Facebooku