Jste zde

Domů » Řecká část

Pétra tou Romioú

Místo Pétra tou Romioú, známé také jako "Afroditina skála", najdete v oblasti Paphos na ostrově Kypr. Kombinace krásy této oblasti a jejího významu v mytologii, jako rodiště bohyně Afrodity, z ní dělá populární turistickou lokalitu.

Moře v této oblasti je obecně nebezpečné, ale někdy je opravdu těžké přesvědčovat turisty, aby v něm neplavali. Je také zakázáno lézt na tuto skálu. V blízkosti najdete restauraci a pobřežní resort Aphrodite Hills.

A jak se sem dostanete? Auto zaparkujete u silnice, na straně směrem ke vnitrozemí. Nalevo od restaurace a kiosku se vydáte po schodišti k podchodu pod silnicí, který vede k pláži.

O tomto kousku kyperské země by se mohly psát dlouhé články. Byly by o fenoménu, jak se zdejší půvabné místo stalo oblíbeným výletním místem. Skalní útvary, které jsou hned vedle silnice vedoucí od města Paphos do Limassolu, mizí až v moři. Jsou docela neobvyklé, ale nijak mimořádně velkolepé.

"Skála Řeků", což znamená v překladu právě Pétra tou Romioú, se váže s legendou o byzantském hrdinovi Digenisovi Akritasovi. Ten prý házel proti arabským útočníkům obrovské balvany, aby tak zničil jejich loďstvo. Také bohyně Afrodita byla ohromena krásou zdejší krajiny a opustila své vody, aby se pak navždy usadila na tomto místě.

Jedna Angličanka snad odhalila realistické jádro této legendy: Na podzim, když moře buší do skal, létá žlutobílá mořská pěna smíchaná s malými mrtvými korýši a s mořskými řasami daleko na pevninu, kde se zachycuje ve větvích stromů. Posléze z ní vznikají bizarní formy a tvary, připomínající šatstvo nebo dokonce i postavy.

Zvláštní je i skutečnost, že tyto skály nejsou stejné jako jiná pobřežní skaliska. Dá se to snad vysvětlit pouze tím, že se musely zřítit vysoko ze svahu dolů, a to musel být pěkný rachot.

Jak už to tak na takovémto magickém místě bývá, i zde najdete tzv. "strom přání", na kterém visí kapesníky a kousky látky. Podle místní legendy budou ty ženy, které se tu vykoupou za úplňku, obdařeny přímo nebeskou krásou. Symbolem bohyně krásy Afrodity byl totiž právě Měsíc.

Legenda dále říká, že je zapotřebí třikrát plavat kolem těchto skalisek, aby bylo dosaženo věčného mládí. Legenda sice vypráví přesně toto, ale bohužel neříká, jak často se musí 3x plavat kolem této skály.

Další mýtus říká, že Gaia (matka Země) požádala jednoho ze svých synů, Kronose, aby připravil o mužství svého otce, boha Úrana. Kronos mu tak uřízl varlata a hodil je do moře. Právě Afroditina má prý být součástí dolní části těla Kronose.

Kypr a Pétra tou Romioú
Autor: Amauri Aguiar

Místo

Pétra tou Romioú 34° 39' 50.7276" N, 32° 37' 36.8004" E
Location

Kypr na Facebooku