Jste zde

Domů » Řecká část

Pafos

Kypr s byzantským hradem v Pafosu
Autor: apdk

Pafos (nebo také Paphos) byl kdysi hlavním městem ostrova Kypr, dnes je rozdělen do dvou částí.

Nea Paphos, to je nová část města, a historická Kato Paphos, kde najdete například přístav.

Tento malý přístav s kavárnami, restauracemi a s pěší zónou je přímo ideálním místem k relaxačním procházkám.

Příjemné klima v letních měsících významnou měrou přispívá k tomu, že se místo stalo oblíbenou prázdninovou destinací v tomto regionu.

Protože zde i v zimě panuje snad to nejmírnější klima na celém ostrově, daří se zde skvěle mnoha banánovníkovým plantážím.

Kdo upřednostňuje trávení dovolené v létě na pláži, tomu se zřejmě Pafos nebude zdát tak atraktivní, jako např. letoviska Ayia Napa, Protaras či Paralimni.

V minulosti byl po celá staletí klidnou venkovskou provincií, která žila jen svými starobylými ruinami.

Pak tady ale jeden sedlák jménem Hasip chtěl v roce 1962 vyzkoušet svůj nový pluh a přitom objevil velkolepé římské mozaiky.

V roce 1974 došlo k rozdělení ostrova Kypr mezi Tureckem a Řeckem. Ostrov byl restrukturalizován, a změnil se i postoj k cestovnímu ruchu.

Byly postaveny nové silnice a město se tak "spojilo" se zbytkem ostrova. A pak v roce 1984 ještě se zbytkem světa, když ve městě bylo otevřeno letiště.

Otevření prvního hotelu "Cypria Maris" se v 80. letech minulého století stalo opravdovou místní senzací. Poté následovalo otevírání dalších hotelů, která již ale byla poněkud méně okázalá.

Dnes je letovisko směsicí rušného maloměsta s pulzujícím turistickým ruchem, živým rybářským přístavem, prvotřídními hotely a s vykopávkami, které se v současné době spojily v tzv. "Archeologický park".

Zde byly objeveny mezi základy římské vily četné a dobře zachovalé barevné podlahové mozaiky, které velmi živě vypovídají o starověkých mýtech. V parku uvidíte také Odeon anebo pozůstatky pevnosti Saranta Kolones. Nad sedadly římského divadla se tu tyčí i malý maják z časů britské koloniální nadvlády.

Západně od parku se rozprostírá kus divoké přírody, kde zejména v jarním období kvetou na pobřeží tisíce různých květů, a kde objevíte pozůstatky několika hrobek z helénsko-římského období, tzv. hrobky králů.

Na východ od parku je třetí velké archeologické naleziště, kde spatříte sloup svatého Pavla, u něhož byl prý apoštol Pavel během své návštěvy Pafosu bičován. V troskách zde stojí sedmilodní, raně křesťanská bazilika, kterou křižáčtí rytíři přestavěli z původního gotického kostela.

Za návštěvu rozhodně stojí také Archeologické muzeum, byzantský hrad, hrobky králů, Afroditin chrám nebo jeskynní kostel Agía Solomoni.

Hlavním místem setkávání všech turistů je bezpochyby přístav s mnoha restauracemi a s malou tureckou pevností. V horní části města, kterou místní nazývají Ktima, objevíte působivou bývalou turecko-kyperskou čtvrť.

Dobrý systém tras městských autobusových linek vás doveze ke všem památkám, ale také k hotelům a k plážím v okolí. Žádnou nudu tak ve městě rozhodně nezažijete, a to ani v poklidných zimních měsících.

Kato Paphos a pevnost Saranta Kolones
Autor: Rilaak

Místo

Saranta Kolones, Archeologický park Pafos 34° 45' 27.6552" N, 32° 24' 35.4276" E
Location

Kypr na Facebooku