Jste zde

Domů » Řecká část

Nikósie

Kypr - Nikósie
Autor: sk12

Nikósie, nazývaná také Lefkósie, je město uprostřed středomořského ostrova Kypr. Je hlavním městem Kyperské republiky, její severní část je metropolí turecké republiky Severní Kypr. Přímo ve městě žije asi 100 tisíc obyvatel (přibližně polovina je turecké a polovina řecké národnosti), i s přilehlými aglomeracemi 300 tisíc.

Pokud se blížíte k Nikósii z jižního směru, budete projíždět velkou průmyslovou oblastí a pak začíná doslova nekonečné "moře" domů, které se zdají být poněkud neuspořádané. Jsou tu předměstské čtvrti s upravenými zahradami a docela hezké vily, moderní a střízlivé patrové stavby, výškové domy bez nějakého výrazného kouzla, ale i stará čtvrť s působivou atmosférou, a to zejména uvnitř městských hradeb.

Severní část města obývaná Turky nabízí malebné staré město za benátskými zdmi. V těchto tureckých částech města to vypadá, jakoby se zastavil čas a prakticky nic se tady nepostavilo a nevybudovalo. Pro turisty jsou to sice malebné scenérie, ale pro lidi, kteří zde žijí, je to spíše pocit rezignace.

Od turecké invaze místní populace prudce vzrostla a z bývalého ospalého provinčního města, jehož obyvatelé kdysi nepokrytě záviděli moderním městům, jako jsou Athény, Bejrút anebo Alexandrie, se stala opravdu rušná metropole - alespoň měřeno kyperskými standardy.

Nikósie byla hlavním městem ostrova již v dobách vlády lusignanské dynastie. Dnes je sídlem vlády a nejvyšších státních orgánů, ale také kulturním centrem. Od roku 1974 je rozdělená na tureckou a řeckou část, které odděluje "Zelená linie". Možná si vzpomenete na podobný osud německého Berlína, ovšem barikády oddělující řeckou a tureckou část, nejsou ani zdaleka tak dokonalé a masivní, jak tomu bývalo u berlínské zdi.

Ale ve skutečnosti je zdejší problém ještě horší než berlínská zeď, protože mezi oběma etnickými skupinami nefungují téměř žádné hospodářské ani sociální vztahy. V poslední době se to ale mírně zlapšuje, například starostové severní a jižní Nikósie spolupracují na výstavbě městské kanalizace a na ozdravění města.

Zajímavosti:
Kyperské muzeum - není jenom symbolem Kypru, ale je tu k vidění mnoho nejcennějších archeologických nálezů
• Muzeum Leventis v Laiki Yitoniá vás zavede hluboko do minulosti a ukáže vám všední den tehdejších obyvatel
• Hradební okruh
• Arcibiskupský palác
• Makariova bronzová socha
• Byzantské muzeum ikon
Mešita Ömerye

Nikósie - Kyperské muzeum
Nikósie - bronzová socha arcibiskupa Makariose
Nikósie - brána Famagusta

Kypr na Facebooku