Jste zde

Domů » Řecká část

Návštěva Nikósie, 1. část

Část kyperského města Nikósie

Nikósie (řecky Lefkosia) je stejně jako ostrov Kypr rozdělena na 2 části, a je tak zřejmě poslední rozdělené hlavní město na světě. Hranice mezi severním a jižním částí Kypru, a také mezi částí, kde se hovoří turecky a kde řecky, vede přímo Starým městem.

Hranice

Staré město je ohraničené městskými hradbami a tvoří tak téměř pravidelný dvanácti-úhelník. Spojovací silnice mezi severem a jihem (místní obyvatelé mluví o severní a jižní části Kypru, nikoli o turecké a řecké části) je zatarasena blokádami, které jsou střeženy vojáky na obou stranách.

Pro pěší je zřízen na nákupní ulici Odos Lidras zhruba na jednu hodinu zvláštní hraniční přechod, který je asi 500 metrů severozápadně od staré části města a kam je zakázán vjezd automobilům. Samotný přechod hranic trvá méně než dvě minuty.

Při příchodu z jihu směrem na sever musíte vypsat lístek ("Visum-Visa") se svým jménem, číslem pasu a státní příslušností. Lístek je pak orazítkován, s a při cestě zpátky dostanete další razítko. V severní části můžete pobývat (podle razítka) 3 dny. Při zpáteční cestě na jih můžete mít u sebe zboží v maximální hodnotě 135 euro, a dále 40 cigaret a 1 litr alkoholu.

Zajímavosti

Nikósie možná není krásná, ale je to rozhodně velmi zajímavé město. V nové části města stojí za zmínku snad pouze Kyperské muzeum a archeologické Národní muzeum. Všechny další pamětihodnosti se nacházejí ve staré části města, které je stále obehnáno benátskými hradbami ze 16. století.

V bývalém obranném příkopu nyní parkují auta, jsou tam dětská hřiště a tenisové kurty. V místě bývalých městských hradeb vede dnes silnice a stojí tam také několik hotelů, radnice a hlavní pošta, stejně jako i několik skromných staveb z období britského koloniálního panství.

Hlavní nákupní ulicí v řecké části města je Odos Lidras s kavárnami, mnoha obchody a restauracemi. Na této ulici se tyčí též výškový dům Shakolas Tower. Z jeho observatoře v nejvyšším patře s výhledem na celou Nikósii jsou často dokonce vidět i obě ostrovní pohoří.

V řecké části Starého města stojí určitě za návštěvu krásně zrestaurovaná městská čtvrť Laiki Yitonia s muzeem Leventis, kde se můžete leccos dozvědět o bohaté historii města, a s rozsáhlým areálem kolem arcibiskupského paláce.

V Muzeu ikon jsou k vidění ikony a mozaiky z 15. století. Muzeum národního boje (Museum of National Struggle) připomíná boje Kypřanů za svobodu proti Britům v období let 1955 - 59. Hadjigeorgakisův dům ukazuje, jak bohatě si křesťanský Kypr žil v 19. století.

Etnografické muzeum svým návštěvníkům zase ukazuje, jak zde asi žili obyčejní lidé v 19. století. Malý kostelík Agios Ioannis, rozprostírající se v areálu Arcibiskupského paláce, je uvnitř bohatě vyzdoben biblickými výjevy a obrazy svatých. Je to vlastně katedrála hlavního města.

Místo

Odos Lidras, Nikósie 35° 10' 27.9984" N, 33° 21' 41.0004" E
Location

Kypr na Facebooku