Jste zde

Domů » Řecká část

Larnaca

Malebné přístavní město Larnaca se nachází na jihovýchodním pobřeží ostrova. Najdete v něm největší ostrovní letiště a je také často označováno za "most" na Kypr. Je to prosperující a rušné město a současně i oblíbené turistické letovisko.

Hlavní atrakcí města je promenáda lemovaná palmami, s nádherným přístavem jachet na jednom konci a se starou pevností na straně druhé. Ve starém městě se nepochybně zajdete podívat na krásný kostel sv. Lazara. Tady najdete umělce přímo při jejich práci, při výrobě ruční keramiky, svíček a mnoha dalších tradičních předmětů.

Město ztratilo na počátku 20. století svůj historický význam, ovšem po turecké invazi v roce 1974 zase naopak zažilo velký rozmach. Poté, co přístav Famagusta zůstal po bojích opuštěn, stal se právě přístav v Larnace druhým nejdůležitějším přístavem na ostrově po Limassolu. Na okraji města byla postavena jediná ropná rafinérie na Kypru a Larnaca se tak stala významným dopravním uzlem na Středním Východě.

I když Larnaca samotná pořád vykazuje jakýsi provinční nádech, na pobřežní promenádě to přímo "bublá". Byla zde omezená doprava, najdete zde pláž, oleandrové keře, vysoké nostalgické lampy a právě tak vysoké datlové palmy, kavárny, koloniální budovy s restauracemi a hotely.

Zajímavosti:
• Přístavní pevnost postavená Turky, kostel Agios Lazaros, vykopávky starověkého Kitionu, okresní muzeum, Pierideova soukromá sbírka.
• Na okraji města leží jako "fata morgána" přímo u solného jezera mešita Hala-Sultan-Tekke. Po Mekce a Medině je právě tahle mešita považována za jedno z nejdůležitějších míst islámu.
• Na solném jezeře jsou také na jaře k vidění tisíce plameňáků, kteří se tam zastavují při své dlouhé cestě na jih.
• V kamenné osadě Choirokoitia si můžete udělat představu, jak asi žili zdejší lidé v mladší době kamenné.
• Samotnými anděly byl údajně postaven kostel Kiti - Panagia - Angelolókistos.

Kypr na Facebooku