Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kyperské nápoje

Typické kyperské víno Commandaria
Autor: Greencolander

Zvláštní poloha a historie ostrova Kypr vedly k tomu, že kyperské nápoje se poněkud liší od nápojů servírovaných na řecké pevnině. Na ostrově se nacházejí nejvýše položené vinice v celé Evropě, jejichž nadmořská výška je až neuvěřitelných 1 500 metrů. V nejmodernějších vinařských podmínkách jsou od roku 1990 pěstovány takové odrůdy vinné révy, které se v žádném případě nemusejí obávat žádného mezinárodního srovnání.

Název původní kyperské speciality Commandaria je již dokonce zmiňován i křižáky, kteří pobývali na Kypru od roku 1192. Jedná se o světově proslulé hnědé dezertní víno, které je pravděpodobně mnohem starší než celý Řád německých rytířů. Křižáci byli ale pravděpodobně prvními, kdo začali toto víno vyvážet z oblasti Commandaria.

Víno se vyrábí metodou "solera", kdy jsou sluncem vysušené vinné hrozny, které mohou být staré až 100 let, dále zpracovávány. I jen několik let stará Commandaria je voňavá a sladká a tak je tento nápoj zejména díky své vynikající chuti tím nejtradičnějším nápojem na ostrově.

Pro milovníky jiných nápojů, než je víno, je připraven jakýsi pozůstatek britské koloniální éry, nakyslá brandy Sour. Tento nápoj je po celém Kypru velice oblíbený a pije se také jako long drink, tedy jako jedna čtvrtina kyperské brandy s citronovou nebo limetkovou šťávou, s troškou likéru angostura, doplněná sodovkou. Kypřané pijí svou brandy tradičním způsobem, a to s ledovou tříští.

Další vyslovenou specialitou je Zivanía, hroznová brandy vyráběná z vinného destilátu. Vyznavači nápoje Ouzo zde samozřejmě také nepřijdou zkrátka, a mohou si zde vychutnat tento tradiční řecký nápoj. I pivaři si tu přijdou dozajista na své, ty nejoblíbenější druhy piva na ostrově vaří pivovary Carlsberg a Keo.

Kdo se vyhýbá alkoholu má na Kypru přímo nevyčerpatelné možnosti. Vyslovenou radost vám určitě udělají čerstvě vymačkané ovocné šťávy, které jsou na nápojovém lístku snad v každém baru. Velice oblíbené jsou šťávy ze zralých pomerančů. Tureckou přítomnost tu také pocítíte, a to nejen v severní části ostrova obsazené Turky, vůní lahodné kávy, která se připravuje vařením vody, kávy a cukru. Typická je i sladká mokka, středně sladká káva nebo i káva bez cukru.

Kypr na Facebooku