Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Kyperská kuchyně

Kyperský kebab
Autor: einalem

Máte rádi řeckou a tureckou kuchyni? Myšlenka na kulinářské speciality Blízkého východu zřejmě u mnoha lidí již jenom při zmínce o nich vyvolává chuť je okusit! Ovšem upřednostňujete-li spíše italskou nebo britskou kuchyni, také to není na Kypru vůbec žádný problém. V každém případě byste si ale měli během vaší dovolené na ostrově Kypr udělat dostatečný čas na ochutnání zdejších lahodných pokrmů.

Vzhledem ke skutečně multikulturní kyperské kuchyni a zcela jedinečným kyperským pokrmům, však může být tato volba poněkud obtížná. Právě proto se tedy všeobecně doporučuje dát si v některé restauraci menu "meze", které zahrnuje několik chodů. Všechna jídla jsou samozřejmě k dispozici také samostatně, ale meze je přímo ideální pro první dojem z pestré kuchyně ostrova.

Na přípravu meze se obecně předkládá na stůl dvacet nebo i více druhů jídel, z nichž si každý může vybrat to, na co má největší chuť. Mnoho restaurací nabízí samozřejmě i masové a rybí meze.

K "nastartování" chuti k jídlu doporučují místní obyvatelé chléb, olivy a vynikající pamlsky jako tzatziki či tahini ze sezamové pasty, čerstvý česnek a citrónovou šťávou. Pak vás nepochybně zlákají saláty, ovčí sýr (feta), plněné vinné listy a halloumi.

Halloumi je tradiční kyperský sýr, vyráběný podle dlouhé tradice z kravského, kozího a ovčího mléka, často ochucený mátou. Vůbec nejlépe pak chutná grilovaný nebo smažený, kdy se během této zvláštní přípravy uvolňuje do vzduchu jeho plné aroma a při takovémto zahřívání se sýr nikterak neroztéká.

A co si takhle dát kebab s rajčatovým nebo s okurkovým salátem? Nebo byste raději tradiční knedlíčky grilované na dřevěném uhlí, tzv. shieftalies? Nebo stifado, hovězí kostky před vlastní přípravou k jídlu nakládané v kořeněném nálevu, to je opravdu lahodný pokrm. Nebo možná loukoumades, těstovinové kuličky namáčené před vlastním pečením v medovém sirupu?

Volba je skutečně obtížná, a to si ještě můžete dát třeba takové lahůdky, jako je lounza (uzené maso), jehněčí kotlety a játra, chobotničky kalamáry, kuřata, rudé mořské parmice, plněná rajčata (tzv. dolmades) a kefteres, rolky ze smažených strouhaných brambor. Také kupepia (masové rolky balené do hroznových listů) je typickým kyperským pokrmem, stejně jako v červeném víně marinované vepřové maso (afelia).

Vyberte si také nějaké jídlo s čerstvým ovocem, které je na Kypru, vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám, nabízeno opravdu v hojné míře, nebo nakládané ovoce v sirupu.

Kyperské jídlo stifado
Autor: avlxyz
Kyperské jídlo loukoumades
Autor: avlxyz

Kypr na Facebooku