Jste zde

Domů » Řecká část

Klášter Chrysorrogiatissa

Část kláštera Panagia Chrysorogiatissa, Kypr
Autor: hAl1927

Asi 2 km od vesničky Panagia na ostrově Kypr narazíte na klášter s krkolomným názvem nejistého významu, Panagia Chrysorrogiatissa.

"Rogia" znamená v překladu granátové jablko a "chryso" zase zlato. Název se dá tedy přeložit jako "Panna Marie od Zlatého granátového jablka".

Panaretos, biskup z Paphosu (Pafosu), nechal klášter kompletně zrestaurovat v roce 1770. Dnes tu odevšad vane přímo idylická atmosféra.

Klášter je obklopen lesy a nachází se na horském úbočí s nádherným výhledem na Středozemní moře. Doslova vyzývá ke chvilce odpočinku. V malé klášterní taverně sedávají pospolu místní obyvatelé, mniši i návštěvníci.

Podle jedné legendy tady kdysi žil poustevník jménem Ignatios, který na den Nanebevzetí Panny Marie v roce 1152 spatřil v dálce podivná světla. Ignatios šel k tomuto světlu blíž a došel až na Geroskipos, kde pak v jeskyni objevil ikonu Panny Marie, namalovanou snad samotným apoštolem a evangelistou Lukášem.

Tato ikona již předtím působila v maloasijské Isaurii zázraky. Během časů obrazoborectví (ikonoklasmus) zachránila zmíněnou ikonu jedna žena, která ji vhodila do moře, aby se ikona později vyplavila právě na pobřeží Kypru. Ignatios si vzal ikonu s sebou na svou horu a postavil zde na její prosbu i kostel. Císař Manuel I. Komnenos, který založil také klášter Machairás, pak financoval stavbu zdejšího kláštera.

Ikona byla umístěna za červeným závěsem v ikonostasu a v roce 1801 byla kompletně pokryta pozlacenými stříbrnými reliéfy. Ikona prý pomáhá obecně proti všem onemocněním, osvobozuje uvězněné a podporuje ve stavu nouze na moři.

Votivní (děkovné) dary prokazují svou magickou sílu, která jde údajně tak daleko, že dokonce například ochrání i před bombami. Jako se tomu stalo v roce 1974, kdy klášter minula turecká bomba jen o kousíček.

K dalším nalezeným ikonám se váže např. zajímavý příběh z roku 1970. Jeden turecký pastýř objevil pod Panagiou stříbrem pokrytý dřevěný kříž. Opat kláštera, otec Dinonysios, byl prvním Kypřanem, který byl zručný v umění restaurování ikon. Celkově zachránil přes 500 ikon od jisté zkázy.

Specialitou tohoto kláštera jsou ale i velmi odlišné záležitosti, vzdálené od duchovních hodnot. Produkují se tu totiž odrůdová vína. Pět odlišných druhů - bílé, červené a růžové víno značky Monte Rogia, včetně slavného suchého červeného vína Ágios Elias s vyobrazením Poslední večeře na etiketě.

V 84 klášterních vinicích tu roste vinná réva až do nadmořské výšky 1.500 m. Na začátku 80. let minulého století totiž přesvědčovali dva Francouzi tamního opata, že to bylo více užitečné vyrábět vlastní víno, než jen prodávat hrozny. A tak se zde víno začalo vyrábět.

Od roku 1990 patří ke klášteru také malé, ale krásně zařízené byzantské muzeum s ikonami a s liturgickým zařízením. Bohužel jsou všechny informace pouze v řečtině.

Nádvoří kláštera Panagia Chrysorogiatissa
Autor: hAl1927
Okolí kláštera Panagia Chrysorogiatissa
Autor: hAl1927
Geografie: 

Místo

Klášter Panagia Chrysorrogiatissa 34° 54' 36.3924" N, 32° 37' 8.1768" E
Location

Kypr na Facebooku