Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kafenes, 1. část

Kyperské kafenes a podávaná káva

Kafenes se nazývají kavárny v okolí měst a vesnic na ostrově Kypr, kde se pijí jak studené, tak i teplé nápoje. Po mnoho let hrály, jakožto veřejná místa setkávání mužů, velmi důležitou společenskou roli v tamních obcích. Ve vesnicích bývá kafenes nebo kafenedes (množné číslo) umístěné na centrálním náměstí a ve městech se nacházejí na hlavní ulici. Často se pak označuje jako kafenedes celé okolí.

Tyto kavárny na Kypru jsou dodnes vyhrazené pouze mužům. Po večeři a za úsvitu, ještě před zahájením prací, lze místní muže nalézt právě zde. Narazíte tu ale i na starší muže a ty, kteří do práce nechodí nebo nemohou. Například tehdy, když se nemohou dostat na pole kvůli špatnému počasí.

V některých malých obcích slouží kafenes i jako "bakaliko" (obchody s potravinami) s poněkud omezenějším rozsahem nabídky nebo dokonce sloužící i jako poštovní úřad. V době kdy je majitel podniku, řečený kafedjis, v práci nebo někde jinde, zastupuje ho jeho manželka, kafedjina.
Ale aby v takovémto zařízení mohla pracovat, musí být alespoň středního věku nebo ještě starší. Jde-li o ženu mladou, nemůže zastupovat svého manžela, protože toto místo je vysloveně místem setkávání mužů.

V tradičních kafenedes se podávají hlavně nápoje vařené z horských bylin, servírují tu např. čaj spadjia, mátový či anýzový čaj a samozřejmě tradiční kávu. V dávných dobách se zde také kouřívaly vodní dýmky. Podává se tu i mnoho dalších drobností, jako loukoumi nebo lison (turecký med), který bývá podáván zahraničním návštěvníkům spolu s afrosou (druh sodovky).
Vzácněji se zde podávají původní alkoholické nápoje, jako Sivania, víno, koňak a k tomu něco k zakousnutí, třeba ořechy.

Z architektonického hlediska nejsou kafenedes nijak významné. Obecně sestávají z jediné velké místnosti, jejíž dveře se otevírají přímo na náves nebo na ulici. Jsou vybaveny stoly a židlemi, a za starých časů měly i krb. Dnes tu stojí uprostřed místnosti místo krbu velký lihový vařič. Pult a zařízení majitele se nacházejí v zadní části prostoru. Je tam i několik WC a kuchyně.

Kypr na Facebooku